Hollandse Nieuwe The Benelux reïncarneert met hyperfunky single Liar

Debuutplaat met akoestische house staat klaar voor september

Paul Bijkerk ,

Vier jaar geleden startte de Amsterdamse electroband The Benelux als zijproject, maar na een radiostilte van drie jaar komt The Benelux op de eerste plek met een superfunky nieuwe single. Liar, een aanstekelijke mix van dansbare elektronica en rock staat nú op de 41ste editie van de Hollandse Nieuwe. In september staat een debuutplaat gepland. 3voor12 sprak met zanger Jaap Warmenhoven.

Het laatste wapenfeit van The Benelux stamt uit 2010 met de EP Girl Singer. Na ruim drie jaar komt de band nu met hun nieuwe single Liar. In september verwacht de band hun eerste debuutplaat uit te brengen. The Benelux is voor alle bandleden als zijproject begonnen, leadzanger Jaap Warmenhoven kennen we al van de band skip the rush die daarna transformeerde in Hit me TV en in 2008 nog een bescheiden hit scoorde met Maybe the Dancefloor.  De laatste jaren is het zijproject op nummer één komen te staan. Nu is er de nieuwe single Liar met een gloednieuwe videoclip, nu te horen op de Hollandse Nieuwe Sampler. De band start een kleine tour in mei door Nederland.

The Benelux speelt inmiddels zo'n vier jaar met elkaar. "Er zit heel veel plezier en kracht in deze band, het mooie aan The Benelux is dat iedereen meeschrijft, iedereen is inventief en we komen allemaal uit een andere muzikale hoek. Het creatieve proces werkt goed en we inspireren elkaar." The Benelux was in de tussentijd met bijzondere shows te bewonderen in 2011 op 5days Off en in 2012 op het Amsterdam Dance Event. Op hun laatste EP Girl Singer was er de samenwerking met onder andere Palmbomen wat tal van remixes opleverde. Op hun aankomende langspeler is de band meer op elkaar ingespeeld en klaar om zich naast elektronisch voornamelijk akoestisch te tonen.

De nieuwe single werd in eigen beheer onder de naam Acoustic House Records digitaal uitgegeven. Bij de single is ook een videoclip opgenomen die geregisseerd werd door Jonathan Herzberg. Het is een nachtelijke en obscure clip geworden: de bandleden on the road in een nachtelijke rit op de snelweg, die onderweg bij een tankstation een jerrycan olie kopen om de auto tot slot in vuur en vlam te zetten. De single is funky en flink dansbaar. De band is gewend om vaak in de late nachtelijke uurtjes te spelen, bevestigt Warmenhoven: "We willen ook graag dat de single in de nacht gedraaid gaat worden."

Nieuw album: akoestische house
De band heeft gekozen om het debuutalbum helemaal spoor voor spoor in de homestudio van NON records in samenwerking met Beer Damen op te nemen. "We noemen het akoestische house, sinds de EP Girl Singer hebben we de muziek uitgekleed, het geheel is een stuk minimaler geworden. We zijn met het nieuwe album meer de elektronische kant op gegaan. Al de elektronische sounds komen gek genoeg wel voort uit analoge instrumenten. Op het album staat geen synthesizer, alle elektronische geluidjes zijn vervormingen van de instrumenten en samples van Milan zijn stem." Het is dus een combinatie van analoge instrumenten en vervormingen. Het album gaat in september uitkomen. "We willen het nieuwe album fysiek uitbrengen, als het even kan wordt het ook vinyl."

De band start deze maand een kleine tour in Nederland met zelfs nog een akoestische show. "We willen zo veel mogelijk onrust creëren, en elke show iedereen omver blazen. We zijn klaar om live te spelen, het zal zeker op de akoestische show na, vooral ruiger maar ook dansbaar zijn."

The Benelux is deze maand nog te zien op 11 mei in 013 in Tilburg, 16 mei in de Ekko in Utrecht, 17 mei in Pip in Den Haag, en een akoestische set op 30 mei in de Sugar Factory in Amsterdam.