Taz & Akka EP niet 'too future' voor Dj Shadow en Daedalus

Glasgow-Amsterdam connectie is eerste release Akkachar op eigen label

Ingmar Griffioen ,

In het jaar dat zijn label 5 jaar bestaat, komt Akkachar (Chafik Chennouf) met zijn eerste release op dat Rwina Records. Synergy is een samenwerking met Taz, de Schot die we kennen van drie eerdere releases op Rwina. Dj Shadow, Daedalus, BBC Radio 6-jock Mary Anne Hobbs en Pixelord hebben de EP, nu op de Luisterpaal te horen, vast in de platentas gestopt. Het is de start van een serie in 2013. Zo kondigt Chennouf de eerste langspeler van de Fin Desto aan, de Jheronimus EP van Jameszoo en volledige albums van Utrechter Krampfhaft en Amerikaan EPROM. "We hebben ook drie nieuwe namen getekend, die dit jaar met releases komen."

#21 in imposante Rwina-catalogus
Amsterdammer Akkachar bracht zelf al een single en een eerdere samenwerking met Taz uit op Subway Music, maar na 2011 is het stil met eigen releases. "Ik heb een hele tijd niks uitgebracht, omdat ik vooral héél druk was met Rwina." Dat is de Amsterdammer nog steeds: Synergy is nummer 21 in de inmiddels aardig imposante Rwina-catalogus, waaruit vooral EPROM maar ook Krampfhaft en Jameszoo internationale aandacht kregen. Chennouf kent Taz (vroeger Taz Buckfaster) nog uit de MySpace-dagen. "Hij komt uit Glasgow en zit nu in Edinburgh. We gaven toen via MySpace commentaar op elkaars beats. Nu vliegen we over en weer en maken we gewoon muziek."

Zo komt Taz in mei weer een week naar Nederland om muziek te maken. De Synergy EP is dan ook zeker niet het laatste wat we van het duo kunnen verwachten. "De laatste keer hebben we zestien tracks in een week opgenomen, dus het werktempo ligt best hoog. Nu zijn we aan het nadenken over een heel album." Daarvoor lopen wel gesprekken met andere labels, maar dat ziet Chennouf niet als must. "We zouden ook iets doen op het label van Starkey (Amerikaan die eerste Rwina release deed, IG), maar vooral omdat we best close met hem zijn. We zouden het niet doen om er beter van te worden, dan doen we het liever op Rwina."

Desto, Jameszoo, Krampfhaft en EPROM
De Fin Desto leverde al twee EP's op Rwina en bereidt nu een volledig album voor. "Die zijn we nu aan het afronden. Het gaat Emptier Streets heten en moet in juni uitkomen." Chennouf schetst het als duister en emotioneel. "Je kunt horen dat het een eerlijk proces is geweest. Het was best beladen omdat hij net vader is geworden. Hij kreeg druk van mijn kant en van zijn gezin."

Jameszoo komt in mei al met zijn volgende release. De Bossche producer, die binnenkort in de Brooklyn Masonic Temple in New York mag draaien, heeft de Jheronimus EP opgedragen aan kunstschilder en stadgenoot Jheronimus Bosch. "Het is gebaseerd op zijn gedachtengoed." Mensen zullen ook uitkijken naar langspelers van Krampfhaft en EPROM (snippet van Soundcloud). "Dat moet dit jaar nog gebeuren. EPROM heeft de tracklist al klaar en is aan het finetunen. Krampfhaft is lekker rustig in zijn kelder aan het brouwen." Deadlines voor die releases heeft hij ze niet gegeven. "Ze krijgen superveel vrijheid. Het zijn ook jongens die daarmee overweg kunnen."

Nieuwe acts, dreigbrief en 5-jarig bestaan
Rwina heeft daarnaast nog drie nieuwe acts getekend, die stuk voor stuk dit jaar met een EP komen. Voor een daarvan is het meteen de allereerste release. Qua stijl is het heel uiteenlopend volgens Akkachar. Twee van de drie zijn buitenlandse acts, maar bij eentje weet hij dat niet zeker. "Ik kreeg gewoon een cd opgestuurd met een dreigbrief: 'Publish this or I kill you'," grapt de Amsterdammer.

Dankzij releases als EPROM, Starkey en Swindle vinden de Rwina-uitingen steeds makkelijker hun weg naar internationale dansvloeren en dj's als Daedalus en Dj Shadow. "Het is in ieder geval niet 'too future'", grinnikt Akkachar, refererend aan de set in Miami die Dj Shadow moest stoppen, toen hij een plaat van Krampfhaft oplegde. Naast het label is Chennouf ook nog druk aan het draaien: de komende tijd is hij in Kiev, Oslo, Istanbul, Helsinki en met Gomes en de jongens van Cable op het Servische Exit Festival te horen. Voor nieuwe labelavonden moeten we nog even geduld hebben tot november, als Rwina het vijfjarig bestaan viert met een reeks 'banging' feesten.