013 breidt uit: Kleine Zaal en Stage01 gaan samen, capaciteit Dommelsch Zaal naar 3000

3voor12 Tilburg: Poppodium acht vergroting noodzakelijk om te kunnen overleven

3voor12 Tilburg / Bas van Duren ,

Poppodium 013 is van plan om de capaciteit van de Dommelsch Zaal te vergroten naar 3000 bezoekers en de Stage01 en Kleine Zaal worden samengevoegd. Dat betekent dat de Stage01 in haar huidige vorm verdwijnt en de capaciteit van de Kleine Zaal maximaal 700 bezoekers toelaat. 013 denkt met de huidige grootte niet op termijn te kunnen inspelen op de concurrentie. Het podium zegt structureel negatieve exploitatieresultaten te boeken en heeft te weinig middelen voor investeringen.

013 wil in 2014 beginnen met de verbouwing van de Kleine Zaal en de Stage01. Het podium hoopt zo vaker rendabeler te programmeren. Voor bands die tot maximaal 150 bezoekers trekken, wil het podium vaker gaan samenwerken met café's en kleine podia's in de stad. De Dommelsch Zaal wordt dan in 2015 uitgebreid. Het podium wordt verplaatst naar achteren, waardoor de vlakke vloer groter wordt. Door die uitbreiding passen er maximaal 3000 man in de zaal. Ook wil 013 de ruimte zodanig inrichten dat het makkelijker wordt om aan te passen naar het aantal bezoekers. Zo hoopt het poppodium een setting neer te zetten die bij iedere act past.

Om de plannen te financieren kijkt 013 deels naar de gemeente. Het podium mist naar eigen zeggen de financiële slagkracht om het helemaal zelf te doen. Daarom ligt er een verzoek bij de gemeente voor een bijdrage, aangevuld met een businessplan en bijbehorende begrotingen.

Joost Heijthuijsen, directeur van het Incubate festival (dat ook concerten houdt in de Stage01) moedigt de plannen van 013 aan. “Het is dapper dan ze in deze tijd ervoor uit komen dat het minder gaat. Toendertijd was het podium een van de eerste nieuwe poppodia op deze schaal en het is goed dat ze weer het voortouw gaan nemen. Dat de Stage01 verdwijnt heeft geen invloed op de programmering van Incubate. Er zijn genoeg andere kleine zalen in Tilburg waar we door kunnen gaan zoals bij de Hall of Fame.”

Mike Dobber, programmeur van de Hall of Fame: “Ik kom zelf uit Eindhoven en zie daar dat de Effenaar ook al wat vaker shows doet buiten hun eigen podium. Ik juich dat toe, niet alleen hier in de regio maar voor iedere stad met een groot podia. Je versterkt elkaar alleen maar. Je moet als podium wel rekening houden met de identiteit van de kleinere podia. Bij ons is het voornamelijk alternatief, harde electronische muziek, balkan en reggae, een Little Devil is dan weer geschikt voor metalconcerten.”