Father Futureback ging met Daft Punk en tomahawk los op nieuw 3voor12-shirt

Shirt nu verkrijgbaar via VPRO-ledenactie

Redactie 3voor12 ,

Er is weer een nieuw 3voor12-shirt! Het is verkrijgbaar via de nieuwe ledenactie van de VPRO en via de ledenservice te bestellen. Voor het t-shirt kreeg kunstenaar Father Futureback een carte blanche. "Ik wilde een shirt maken dat er van een afstand tof uitzag, en van dichtbij meer vraagtekens oproept."

Een soort monsterlijke klauw, de mijter van heavy metal-act Ghost, het Daft Punk-hoofddeksel, een tomahawk en een kapotte bril: ze prijken allemaal op het gloednieuwe 3voor12-shirt dat werd ontworpen door Father Futureback, het alias van Boris de Vries (1982). “Het zijn allemaal kleine, komische situatietjes met daarachter een verhaal. Een sigaret die op een tong wordt uitgedrukt, dat is toch een intrigerend beeld? Verder komt het festivalseizoen eraan en dan doen friet en een Hawaii-shirt het altijd goed.” Een normaal instrument op een muziekshirt? Het is al zo vaak gedaan, en Father Futureback vindt dat véél te saai. Dus voíla: de gitaar op dit shirt laat zijn snaren keurig kammen.

In zijn werk komen vaker losstaande objecten voor die wel degelijk een samenhang hebben. “Die objecten lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken, maar spelen stiekem toch met elkaar. Ik wilde een shirt maken dat er van een afstand tof uitzag, en van dichtbij meer vraagtekens oproept.” Heeft Father Futureback een missie? “Het is allereerst toch creatieve noodzaak, ik moet het er echt uitgooien en tegelijkertijd wil ik entertainen. Ik steek meer moeite in mijn werk dan mensen denken, ik ben heel kritisch en teken een lijn soms wel viermaal opnieuw.”

Zelf heeft Father Futureback een uiterst muzikale achtergrond: als vinylfetisjisit draait zijn platenspeler overuren, hij maakt radio onder de noemer Brainfried, ontwierp al artwork voor traumahelikopter, Le Mini Who?, Lil’ Kleine en Bullerslug, en hij zit in de absurdistische punkband Adolf Butler. “Het is niet provocerend bedoeld, we maken redelijk stupide muziek en zo is die naam ook ontstaan. Een butler is dienend, dat kan een dictator toch helemaal niet zijn? Het is een irritante band.” Ondertussen bracht hij meer dan 40 releases uit van zijn noiseproject Safe Swim én staat er een nieuwe demo van zijn black metal-band Iron Broom te verschijnen.

Father Futureback is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkt naast zijn illustratieklussen ’s ochtends als conciërge in een bordeel. Hij grinnikt: “Ja, dat helpt wel in het bedenken van onderwerpen om over te tekenen.”

Steun 3voor12 en word lid van de VPRO, dan krijg je het nieuwe t-shirt cadeau. Ben je al lid en wil je het shirt kopen? Stuur dan een mailtje naar ledenservice@vpro.nl ovv 3voor12 t-shirt. Speciale actie voor snelle beslissers: als je vpro lid bent en je voor 1 september een mail stuurt naar ledenservice@vpro.nl, krijg je het shirt voor €12,50 (ipv €19,95).