Troonswisseling België: wie volgt dEUS op als nieuwe koning?

3voor12 kijkt welke artiesten de potentie hebben om na Barman en co de troon op te eisen

Tim Schakel ,

Vandaag krijgen onze zuiderburen een nieuwe koning. Koning Albert II zal plaatsmaken voor zijn oudste zoon Filip. Voor ons is er echter maar één echte Belgische koning en dat is dEUS. Als zij zouden aftreden, welke van de Belgische muziekprinsen zouden dan deze band dan kunnen opvolgen? Triggerfinger en Selah Sue zijn de voor de hand liggende keuzes, maar wij kijken nog iets verder. De vraag is: wie is de ware Filip tussen deze tien troonpretendenten?

Balthazar
Zij zijn afkomstig uit het altijd spannende Kortrijk en zijn misschien wel de belangrijkste kandidaat. Zal het ze lukken om een volwaardige Vlaamse friet te worden of blijven ze op het niveau steken van een Frans frietje; lekker, maar toch minder dan de echte patatekes uit Vlaanderen. Balthazar timmert al even aardig aan de weg. En het lijkt er op dat dEUS zelf de band al aan het klaarstomen is voor het koningschap, want Balthazar mocht al in hun voorprogramma spelen.

Amenra
Voor deze band wordt het waarschijnlijk lastig om dEUS op te volgen. Zij vertegenwoordigen de donkere kant van België. Denk hierbij aan het failliete Wallonië waar na de fabriek nu zelfs de kroeg op de hoek is dichtgetimmerd en de donkere kelders, waar we maar niet over zullen spreken. De zanger van Amenra hing ooit eens aan vleeshaak tijdens een optreden. Dit soort taferelen maken het lastiger om door het grote publiek omarmd te worden als de nieuwe koning. Aan de andere kant: wie zit er nou te wachten op een brave koning?

Peter van Hoesen
Er wordt wel eens gezegd dat Peter van Hoesen het beste uit verschillende muziekstromingen haalt. Wellicht is hij met deze eigenschap wel in staat om eindelijk Vlaanderen en Wallonië te verbroederen. Een kansrijke kandidaat dus, maar is het genoeg voor deze Belgische dj om koning te worden? Dance is in dit elektronische tijdperk erg hot, dus er liggen wel degelijk kansen.

Coely
Daar is ze weer! We hebben inmiddels al aardig wat over deze pittige dame geschreven. Net als dEUS is zij afkomstig uit Antwerpen. Dus de voortekenen zijn goed. Coely is een ruwe diamant, die geslepen moet worden. En waar kan dat beter dan in de diamantenstad van België?

Amatorski
Deze band maakt sprookjesmuziek geïnspireerd door acts als Portishead en Sigur Rós. In de wereld van de fantasie is er altijd plaats voor koningen en koninginnen. In de huidige maatschappij rijst steeds meer de vraag of dit nog wel kan. Zolang we zelf nog in sprookjes geloven is Amatorski een serieuze kandidaat om dEUS op te volgen.

Safi & Spreej
In Nederland hebben wij hebben al jaren een koning van de discotheek: The Opposites, die deze plek eigenlijk met De Jeugd delen. Maar nu lijkt het erop dat België eindelijk ook een koning van de discotheek heeft. Safi & Spreej maken vergelijkbare muziek als de Nederlanders en laten heel wat Belgische dames zwieren. En Kraantje Pappie en De Jeugd hebben bewezen dat het Belgische publiek en masse voor Nederlandstalige hiphopkoningen valt.
 

Isbells
Van Safi & Spreej naar Isbells is een grote sprong. Zij maken folk-achtige muziek, die doet denken aan Bon Iver en Fleet Foxes. Ideale kampvuurmuziek voor in de Ardennen. Koning van het bos dus. Ex-dEUS gitarist Craig Ward speelde al met zijn huidge band True Bypass in het voorprogramma van Isbells. Nu Tom Barman en zijn mannen nog.
 

Black Box Revelation
Het is maar weinig bands gegeven: spelen in de beruchte David Letterman show. Zeker niet voor een band uit de lage landen. Een ‘American Dream’ die weleens zou kunnen leiden naar de troon van België. De muziek van Black Box Revelation is niet zo ‘sophisticated’ als dEUS, maar als koning moet je ook gewoon lekker kunnen rocken.

Trixie Whitley
Alleen al door de flauwe woordgrap ‘Beatrixie Whitley’ mocht de Amerikaans-Belgische zangeres niet in deze lijst ontbreken. Een nieuwe koning is natuurlijk leuk, maar eigenlijk zouden de Belgen ook wel eerst een koningin als Beatrix willen. Bij een recent staatsiebezoek aan Limburg toonde Beatrixie alvast geen podiumvrees.
 

Dez Mona
Deze band kan gezien worden als de prins Charles van deze lijst. Het lijkt er veel op dat Dez Mona ook een eeuwige kroonprins zal blijven. De stap naar de troon wordt steeds maar niet gezet, maar wellicht lukt het op de valreep nog. Van het rijtje namen maken zij de meest statige muziek.