Thomas Azier gidst door Berlijn: van synthstudio tot begraafplaats

Hollandse Nieuwe van de Maand over zijn favoriete plekken in de Ghost City

Timo Pisart ,

Van wereldberoemde synthstudio tot bijzondere begraafplaats en van Sovjet-architectuur tot kapperszaak: het is vakantie, dus vragen we reistips aan onze in Berlijn residerende Hollandse Nieuwe van de Maand. De hoofdstad van Duitsland is een regelmatig terugkerend thema in het werk van Thomas Azier, en voor 3voor12 vertelt hij over de vijf muzikale plekken waar hij regelmatig, zo niet dagelijks, komt. "Sommigen verklaren me voor gek dat ik hier mijn studio heb."

Schneiders Büro, Skalitzerstr. 135 A
"Boven de Kaisers supermarkt op Kottbusser Tor in Kreuzberg runt Andreas Schneider zijn wereldberoemde winkel. Het is een portaal naar een wereld van analoge synths, sequencers, modulaire systemen en effecten-filters. Je hebt het gevoel alsof je de toekomst binnen loopt: de winkel staat vol met 'demo stations'. Ik kom er regelmatig om te kijken wat er nieuw is. Het mooie is dat hij kleine synthbouwers een platform geeft, en je kunt er zelfs kleine oplages van obscure zelfgebouwde synths vinden."

Jüdischer Friedhof Berlin-Weissensee, Herbert-Baum-Straße 45
"Een bijzondere plek in het noorden van Berlijn en de grootste Joodse begraafplaats van Europa. Met 42 hectaren een zware, mooie en indrukwekkende plek. De sfeer is moeilijk te beschrijven. Omdat Joodse graven niet geruimd mogen worden, zijn veel oude graven volledig overgroeid en vervallen. Vredig, maar in het midden van de stad. Ik probeer er elk jaargetijde tenminste een keer te komen."

Sowjetisches Ehrenmal in Treptower Park, Am Treptower Park
"Ik vind Sovjet-architectuur erg inspirerend. Als je hier ook van houdt, kan ik je de herdenkingsplek aanraden die ligt verscholen in Treptower Park. Je vindt er beelden met Lenin-quotes en Sovjet-propaganda. Het symmetrisch opgezette park doet je ontzettend klein voelen. De beelden zijn zo indrukwekkend dat je nauwelijks door hebt dat er met de verhoudingen gesjoemeld is. Een man met een kind in zijn arm staat op een gebroken swastika, in zijn hand een zwaard. Zijn hand en het zwaard zijn veel te groot en lijken daardoor nog aangrijpender. De hele beleving is zo gemaakt dat het episch aanvoelt."

Dong Xuan Centre, Herzbergstraße 
"De troosteloosheid van Lichtenberg, mijn werkplek, is erg inspirerend. Het voelt soms als een film noir, maar dan in de DDR: de treurige Plattenbau, de kapotte huizen die nog niet opgeknapt zijn. Het is niet ieder zijn favoriet en sommigen verklaren me voor gek dat ik hier mijn studio heb. In het midden van een voormalig DDR industrie-gebied ligt het Dong Xuong Centre, een Vietnamese stad binnen de stad, bestaand uit negen hallen vol met allerlei bizarre shit. Van kippen tot "Döner & Internet here"-borden. Een vreemde ervaring. Heel goed - en raar - eten. Gesloten op dinsdag."

Class of Berlin, Grosse Hamburger Strasse 19A
"Een rock & roll-winkel met in de kelder Stan. Hij is de man die je knipt voor 15 euro. Super easy, geen hip gedoe en qua stijl een beetje vergelijkbaar met Schorem en Barbier in Rotterdam. Zoek een van de kapsels uit op een poster aan de muur en hij doet het voor je. Zijn specialiteit is jaren '20 & '30-haircuts. Maak wel een afspraak van tevoren want hij heeft maar één stoel en één spiegel, that's it."