12van3voor12: The Silhouettes richt pijlen op het buitenland

Amsterdamse band heeft single uitgebracht in Engeland

Tim Schakel ,

Voordat het weekend begint, is het tijd voor een update van een van onze talentvolle ‘12van3voor12’ acts. Eerder spraken we met Guerilla Speakerz, Mister and Mississippi, Posij en Thomas Azier. Nu praten we met toetsenist/zangeres Marthe Jellema van The Silhouettes. Deze shoegaze-surfpopband bracht afgelopen april hun titelloze debuut uit bij Goomah Music en vierde dit afgelopen 4 juli in de OT301, Amsterdam. Ze stonden ook op Noorderslag, Crossing Border en London Calling. Daarnaast verzorgden ze het voorprogramma’s van o.a. Bombay Show Pig en Moss. Een goed begin dus, maar hoe is het nu eigenlijk met The Silhouettes?

Eerst maar eens het debuutalbum van The Silhouettes. December vorig jaar doken ze de studio in en in april werd het album officieel uitgebracht. Het album werd tijdens London Calling in het Tolhuistuin gereleased. “Daarna besloten we last-minute nog een extra eigen release show te doen in de OT301 in Amsterdam. Dat is een underground podium in het hartje van Amsterdam. Het was erg druk met veel vrienden en familie en er hing zo’n heerlijke psychedelische jaren zestig sfeer”, vertelt Marthe. Het album van The Silhouettes is dus al een tijd uit, maar het is wel een beetje stilletjes tot nu toe. “Onze plaat wordt aardig ontvangen door recensenten in binnen- en buitenland. Vooral buiten Nederland krijgen we leuke reacties. Zo hebben we laatst een mailtje binnen gekregen uit Japan van een fan, die onze plaat helemaal te gek vindt. Dan denk je ‘wow’ hoe komt dat daar terecht? We gaan de plaat nu nog verder promoten en brengen binnenkort een single met een videoclip uit”, aldus Marthe.

Engeland
Het plan van de band is om zich meer op het buitenland te richten in de toekomst. “Er is meer markt voor ons type muziek in het buitenland. Ons genre sluit daar gewoon beter aan. Daarom gaan we richting Engeland”, legt Marthe uit. The Silhouettes hebben daar ook de single ‘All a Lie’ uitgebracht bij het label Northern Star uit Londen, dat ook wat boekingen wil gaan doen voor de band. Dat er bewust voor Engeland is gekozen is niet zo gek: “Ik ben eigenlijk de enige Nederlander van de band”, zegt Marthe. Frontman/gitarist Ben Rider is zelf een Engelsman en de overige bandleden komen ook uit het buitenland. Het was eigenlijk de bedoeling dat The Silhouettes deze zomer zou gaan touren in Engeland, maar dat plan viel in het water toen bleek dat de gitarist zijn paspoort was kwijtgeraakt en op korte termijn niet de juiste reispapieren kon regelen. “Niet de slimste actie, maar nu gaan we na de zomer wat shows doen daar, waar we veel zin in hebben”, aldus Marthe.

Nooit aan een carrière als artiest gedacht
Marthe heeft muziekmanagement gestudeerd en werkt als tourmanager voor verschillende bands voornamelijk uit het buitenland en dat vindt ze heel leuk. “Vooral omdat ik zelf in een band zit en me dus goed kan inleven in hun situatie.” Voor The Silhouettes heb ik eigenlijk nooit gedacht aan een carrière als artiest. “Een jaar geleden maakte ik eigenlijk amper muziek. Maar hoe is ze dan eigenlijk in The Silhouettes gekomen? Dat is eigenlijk heel simpel, want haar vriend Ben Rider zit ook in de band. “Op een gegeven moment zijn we samen liedjes gaan schrijven. We kunnen goed samenwerken en houden alle twee van harmonieën. Ben geeft me veel sturing en is tevens de muzikale drijfveer achter de band”, aldus Marthe.

The Silhouettes spelen buiten de shows in Engeland ook nog wat shows in Nederland. Zo staan ze in december in het voorprogramma van vriend Jacco Gardner en spelen ze in oktober in de Melkweg, Amsterdam. Ondanks de leuke vooruitzichten vindt Marthe het jammer dat ze niet op meer festivals spelen. “Het was leuk geweest om op Lowlands te staan. Dat zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. Jammer, maar wellicht volgend jaar”, zegt Marthe. Dat dit een wens is van de band is niet zo gek aangezien de twee gezichten van de band elkaar hebben ontmoet op Lowlands in 2005.

The Silhouettes spelen 5 oktober in de Melkweg, Amsterdam