12van3voor12: Sjaak brengt album StrijderSysteem in november uit

“Je moet van een eenbaansweg een vierbaansweg maken”

Tim Schakel ,

Afgelopen januari bracht 12van3voor12 act Sjaak zijn EP StrijderSysteem uit bij het label Top Notch. Een ode aan zijn jeugd en strijders zoals David Hasselhoff en Jean-Claude van Damme. De EP is een voorbode van de langspeler met dezelfde titel, die in november uitgebracht moet worden. 3voor12 in gesprek met strijder Sjaak, die net terug is gekomen uit Spanje en nuchter naar de toekomst kijkt: "Misschien trouw ik wel met een mooie Amerikaanse vrouw. Zie je me nooit meer terug."

Op 10 augustus speelt Sjaak met Appa op het festival Appelsap in Amsterdam. Een thuiswedstrijd voor de rapper. Het evenement vindt namelijk plaats in het Oosterpark en hijzelf is ook woonachtig in Amsterdam-Oost. “Dit stadsdeel is mijn basis. Het is alsof ik in mijn achtertuin ga optreden”, vertelt de rapper. Het is echter niet de eerste keer dat hij op dit festival staat. Vorig jaar stond hij er ook en rapte een tienjarig zoontje van een vriend met hem mee. “Hij deed het echt goed. Misschien rapt die kleine wel weer mee, maar sowieso is mijn mattie Appa erbij. Hij ontbrak vorig jaar.” Voor de show kunnen de fans een aantal nieuwe nummers verwachten. Sjaak schreef o.a. met Appa een aantal nummers voor de misdaadthriller Wolf, die in september uit gaat komen. “Een erg tof project. Ik moet alleen de teksten van die nummers snel gaan stampen, want ik ken het nog niet uit mijn hoofd. Desnoods gebruik ik mijn mobieltje.”

StrijderSysteem
De rapper heeft het behoorlijk druk de laatste tijd. Vorige week was hij nog in Bulgarije, terwijl hij tussendoor shows doet in Nederland en Spanje. Ook vliegt Sjaak regelmatig op vrijdag naar Mallorca om op te treden in discotheek Veronica. Het doet denken aan het leven van een rockster. “Het blijft gewoon hard werken. De shows in Spanje voelen wel aan als vakantie, maar aan de andere kant ook weer niet. Vakantie voor mij is uitslapen en dat kan ik niet veel”, aldus Sjaak. Ondertussen rondde hij ook zijn album StrijderSysteem af. “Ja eindelijk man. Ik ben er inmiddels wel een beetje klaar mee. Het heeft lang geduurd, doordat ik zoveel nummers had.” Sjaak is de laatste tijd veel bezig met het opnemen van videoclips voor zowel het album StrijderSysteem, als voor de soundtrack van Wolf. “Vorige week hadden we er één op Mallorca opgenomen. Videoclips horen er gewoon bij in deze tijd. De fans kunnen ongeveer vijf clips van mijn album verwachten en nog een paar voor die film”, zegt de rapper. Voor de langspeler werkte Sjaak veel samen met gastartiesten, zoals: Faberyayo, Willie Wartaal, Big2 en Willem van The Opposites. “Deze plaat moet mijn persoonlijke hoogtepunt worden van 2013. Op het album zullen een aantal nummers van de EP staan, maar ook een hoop nieuwe songs.”

Na het promoten van zijn album en het touren wil de Amsterdammer er even tussenuit. “Ik ga dan waarschijnlijk naar Amerika voor een paar maanden. Het plan is om daar vakantie te vieren en te netwerken”, vertelt Sjaak. Maar over de ambities blijft hij bescheiden. “Weet je wat het is? Ik ga niet zeggen van: ik ga het proberen te maken daar, want dan komt er toch nooit iets van terecht. Ik ga er blanco in, maar je moet wel dingen proberen. Je moet van een eenbaansweg een vierbaansweg maken, snap je?” Sjaak staat vrij nuchter in het leven met betrekking tot de toekomst, want je weet tenslotte nooit wat er kan gebeuren in de toekomst. “Misschien win ik wel de loterij of trouw ik met een mooie Amerikaanse vrouw. Dan zie je me nooit meer terug gappie.”

Op 10 augustus spelen Sjaak en Appa op Appelsap. Kijk hieronder de beelden terug van de rapper in 3voor12 Radio