12van3voor12: Dromen van Mister and Mississippi komen al snel uit

In gesprek met Danny van Tiggele over het snelle succes van de band

Tim Schakel ,

Traditiegetrouw evalueren wij halverwege het jaar de ‘12van3voor12’, de 12 artiesten die we begin dit jaar hebben uitgeroepen tot veelbelovende acts van eigen bodem. Dit keer is het de beurt aan Mister and Mississippi. Afgelopen januari verscheen hun titelloze debuutalbum. Sindsdien is het hard gegaan. Ze sleepten een 3FM Award binnen als ‘Beste Nieuwkomer’, stonden op alle relevante festivals en bijna elk optreden van de clubtour was ook nog eens uitverkocht. De sneltrein, die Mister and Mississippi heet, mindert echter nog lang geen vaart. Zo staan ze in augustus op Lowlands en touren ze in september in het buitenland. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met Mister and Mississippi in deze hectische tijden? 3voor12 sprak met gitarist Danny van Tiggele.

“Het gaat goed met ons. Tot nu toe is het een leuke rollercoaster waar we in zitten”, vertelt Danny. Echt tijd om er veel bij stil te staan heeft de band echter niet. “Het gaat allemaal heel snel. Begin januari werden we onderdeel van de ‘12van3voor12.’ Daarna hebben we ook nog eens op Noorderslag gestaan. Ons album was toen nog niet eens uit!” Een flinke buzz was dus al gaande voordat de debuutplaat van Mister and Mississippi daadwerkelijk uitkwam. Een flinke druk op de schouders van de band, want ze moesten het tenslotte nog maar waarmaken. “Dat was best wel een intense periode. De plaat was al een tijd af, maar nog niet uitgebracht, en de verwachtingen waren hooggespannen. Wij houden echter wel van druk. We presteren daardoor beter. Maar toen de reacties positief bleken te zijn, was dat toch wel een opluchting”, bekent Danny. Inmiddels zijn we zes maanden verder en hebben ze al het nodige bereikt. “Al onze dromen komen best snel uit. Dat is wel een beetje vreemd. We zitten in een soort roes en we waken ervoor om niet te verslappen. We moeten goed blijven spelen en kwaliteit leveren.”

Lowlands
Hoewel het uitbrengen van hun eerste plaat een droom was die uitkwam voor Mister and Mississippi, moeten de echte hoogtepunten nog komen. “We kijken heel erg uit naar Lowlands en onze Paradiso show in december. Wij zijn allemaal regelmatig naar het festival geweest en het is heel bijzonder dat we daar in augustus mogen staan”, aldus Danny. Door het drukke schema van de band is er weinig tijd om ‘iets’ speciaals te doen voor Lowlands. “Maar de vraag is of we dat anders wel zouden doen. Wij zijn geen band, die in de weer gaat met vuurwerk. Het is natuurlijk wel een beetje dubbel. Aan de ene kant is het Lowlands, aan de andere kant ook gewoon maar een show. We moeten gewoon goed spelen”, legt Danny uit.

In september vertrekt de band naar Duitsland om daar te gaan toeren. Het album van Mister and Mississippi wordt rond die tijd daar uitgebracht. Ook gaan ze nog naar Zwitserland en Oostenrijk. “Het zullen kleine, intieme shows worden. Echte luisterconcerten om onze plaat te promoten.” Voor deze reeks optredens koestert de band nog een wens. “We zouden heel graag op het Reeperbahn Festival spelen”, aldus 60s liefhebber Danny. Een festival in Hamburg, in het gebied waar The Beatles ook veel hebben gespeeld. Een nieuwe tour in binnen- en buitenland houdt wel in dat de band weer veel dezelfde nummers van het eerste album moet spelen. “We houden het leuk en uitdagend voor onszelf. Dat helpt wel. We spelen bijvoorbeeld twee nieuwe nummers. Deze songs zorgen ervoor dat de hele dynamiek van de set verandert, waardoor het weer fris aanvoelt.”

Nieuwe plaat
Stiekem werkt Mister and Mississippi gestaag aan een nieuw album. Twee nieuwe songs zijn dus al af. “In oktober hebben we bijna geen optredens. Dan trekken we ons terug in een huisje en gaan we schrijven. Er liggen veel nieuwe ideeën klaar”, zegt Danny. Hij vertelt verder dat hij enthousiast is over het nieuwe werk, dat volgens hem ‘volwassener’ klinkt. “Volwassen is natuurlijk behoorlijk subjectief en heeft voornamelijk met smaak te maken. Ik bedoel meer dat de teksten van een hoger niveau zijn en dat de keuzes die we maken qua sound en compositie nog meer doordacht zijn”, legt hij uit. “We zijn gegroeid als band. Toen we de nummers van de vorige plaat schreven, waren we nog maar kort bij elkaar. We voelen elkaar nu nog beter aan en weten wat we willen.” De bedoeling is dat het tweede album van Mister and Mississippi in 2014 wordt opgenomen.

Mister and Mississippi speelt o.a. 28/7 op Zwarte Cross, 10/8 in het Vondelpark (Amsterdam), 16-18/8 op Lowlands en 24/8 op Huntenpop. Andere 12van3voor12 acts op Lowlands zijn: Jacco Gardner, Mozes And The Firstborn en Guerilla Speakerz