He-Man Sjaak brengt ode aan jeugdhelden

EP Strijdersysteem nu op de Luisterpaal

Timo Pisart ,

Even schrikken is het wel, die platenhoes van de Strijdersysteem EP van Sjaak. Daarop staat een beeltenis van Mehdi Chafi - want zo heet Sjaak in het dagelijks leven - als soort primitieve barbaar op een draak. Wie goed kijkt ziet: het is He-Man, de sterkste man van de wereld. Een plaatje vol brag 'n boast, dus? Een beetje, maar vooral ook een ode aan zijn jeugd die vanaf vandaag op de Luisterpaal staat. "Ik was heel rustig, mijn oma hoefde zich helemaal geen zorgen te maken."

Strijdersysteem, dus: het is de vandaag verschenen EP van Sjaak - een van de 12van3voor12 - en tevens de titel van zijn nog te verschijnen debuutalbum. "Een strijder? Iedereen is een strijder. Als je opstaat om 7 uur 's ochtends, je gaat douchen en vervolgens naar het werk, dan ben je voor mij een strijder. De conducteur strijdt, en ik ook, ik strijd voor muziek. Ik heb veel van mijn jeugd verwerkt in de plaat, van Hasselhoff en Jean-Claude van Damme tot He-Man."
"Vroeger heb ik zó veel tekenfilms gekeken, ik had een heerlijke jeugd. Als ik nu niet zo bezig was geweest met muziek had ik misschien spijt gekregen van vroeger: 'Wat had ik met mijn leven gedaan?' Je weet wel, met school enzo. Verder had ik een topjeugd, ik heb gewerkt in een videotheek en al daarvoor: mijn oma heeft me opgevoed. Als zij boodschappen ging doen hoefde ik niet mee. Ik ging zitten in mijn kleine rode stoeltje en keek de hele dag He-Man. Ik was heel rustig, mijn oma hoefde zich helemaal geen zorgen te maken."

Back in the game

Twee van de tracks - niet toevallig beiden singles - droeg Sjaak op aan Hasselhoff en Jean-Claude van Damme: machomannen met een klein hartje, die door de media door het drek zijn gehaald maar enige vorm van een comeback beleefden. "Back in the game, weet je wel? Ik was ook even weg, maar nu weer terug."

Hoe dat zit? Eerder figureerde Sjaak al op tracks van The Opposites, The Partysquad en Brainpower. Hij werd getekend door Ali-B, maar van een debuutalbum kwam het niet en een doorbraak bleef uit. "Toen ben ik daar weggegaan, en kon ik even niets doen. Het was een zakelijk ding. Maar Ali en ik zijn geen kleine kinderen, we zijn nu gewoon vrienden. Ik was gisteren nog bij 'm voor Op Volle Toeren." Nu is Sjaak inderdaad terug, zijn status groeide langzaam maar zeker, had een rol op Krokobil van Yellow Claw en die doorbraak zou in 2013 zomaar kunnen komen: vorig weekend stond Sjaak op Noorderslag en zijn debuutalbum komt dit jaar écht uit en wel via Top Notch.

Wanneer komt dat debuutalbum precies uit? Lachend: "Hopelijk februari. Eigenlijk zou hij al in januari uitkomen. Wat zeg ik? November vorig jaar zelfs al. Ik ben in principe al klaar, ik heb zó veel klaar liggen. Er staat zoveel op, van house naar reggaeton naar trap, ik wil ook nog iets met gitaar doen. Misschien komt er wel een gitaarversie van Hasselhoff op." Waarom is de plaat dan nog niet uit? "Ja, als ik in de studio zit maak ik een nummer af en begin ik meteen aan een volgend nummer. Kees de Koning [Top Notch] krijgt dat te horen en zegt: 'Ahhhhh, maak die ook af!' Zo gaat het maar door. Ik heb nu al zo'n vijftig nummers liggen. Veel daarvan komen op de mixtape die Flexican voor me heeft gemaakt." Hij grinnikt. "Ik blijf wel meer tracks opnemen, maar denk dat ik nu even wacht met ze opsturen."

Jean-Claude van Damme had bijna zelf gefigureerd in de gelijknamige videoclip. "Hoe fucking gruwelijk was dat geweest? Jean-Claude van Damme: bokser, acteur! Hij wilde het doen, maar moest nét weg voor Expendables 2. Er was nog even sprake van dat ik daar naartoe zou vliegen, maar dat ging toch niet meer. Dat had de deur kunnen openen voor meer artiesten om met een acteur te werken."

De EP is vandaag gereleased via Top Notch en te beluisteren via de Luisterpaal.