Festivallitis: paddestoelen, yoga en Goa-trance in Gronings park Festivallitis: paddestoelen, yoga en Goa-trance in Gronings park

Psy-Fi gaat voor heel veel hippie-liefde en één trip van 65 uur

, Timo Pisart

Festivallitis: paddestoelen, yoga en Goa-trance in Gronings park

Psy-Fi gaat voor heel veel hippie-liefde en één trip van 65 uur

Timo Pisart ,

Pinkpop en Lowlands je een tikkie te alledaags? Moe van de alombekende festivals? Roosmarijn zoekt deze zomer in 3voor12 Radio naar de meest bijzondere, curieuze en obscure prachtfestivals van Nederland waar je nog nóóit van hebt gehoord maar waar je écht bij moet zijn. Kortom: festivallitis. Vanavond belde Roosmarijn met het Psy-Fi festival in Groningen, dat één lange meditatieve trip belooft.

Festival: Psy-Fi Festival
Waar is het: het Stadspark in Groningen, een gemeentelijk monument dat voor de gelegenheid vrolijk is omgedoopt tot Glow in the Park. Kortom: met liters fluorescerende verf en psychedelische aankleding.
Wat kun je er horen: héél veel Goa-trance. Zeg maar gerust: 65 uur lang. U kent het genre niet? Dan is Psy-Fi een uitstekende introductie: de muziek komt uit India en is een smeltkroes van techno en psychedelica. In 24 uur doorloop je verschillende stadia: overdag begint de muziek mellow en happy, maar zodra de nacht valt gaan de dj's duisterder en harder draaien. Een ideaal moment om emotionele zaken te verwerken, aldus organisator Rob Durand. En bij de eerste zonnestralen gaat het tempo weer omlaag.
Beoogde publiek: hippies, hippies en nog meer hippies. Verwacht ruime geesten en geestverruimende ervaringen, bloemen in het haar, liefde en vrijheid. Ja, en als je goed mediteert zou je nog wel 'ns een elfje of kabouter kunnen ontdekken in het park.
Unique selling point: Wij gokken dat u zo'n beetje elke mogelijke drug wel kunt scoren in het park, maar officieel heeft Psy-Fi tenminste een stel smartshops, een 'magical market', yoga, meditatie, een chill-out, massages, een meertje waar je in kunt zwemmen en verschillende spirituele workshops.
Wat kost het: 30,- euro voor drie dagen (en aan de poort 35,- euro). Maar als dit een Mastercard-reclame was geweest, had u de trip waarschijnlijk onbetaalbaar genoemd.

Trance-dansen is eeuwenoud, zo vertelde organisator Rob Durand vanavond in 3voor12 Radio. Vroeger was er een sjamaan die het gehele dorp optrommelde en rond een kampvuur een hele nacht danste onder invloed van hallucinogenen. Eigenlijk is Goa Trance daar een logische voortzetting van met de dj als sjamaan. Het genre heeft een kleine, doch hele fanatieke fanschare in Nederland, met zélfs een eigen Partyflock-site genaamd goabase.net. Hoe kwam Durand zelf voor het eerst in aanraking met het genre? Hij woont voor de helft van de tijd in Zuid-Afrika, waar de scene vrij groot is. "Je leeft dan samen in vrede met elkaar en bouwt iets heel moois op." Zeg maar gerust: een voortzetting van het hippie-bestaan. Hoe gaat het festivalterrein er precies uit zien? Een grote grasvlakte met bomen, een meertje en een grote indoor chill-out van bijna 2500 vierkante meter.

Psy-Fi (Glow in the Park) begint aanstaande vrijdag 12 juli en duurt tot maandagochtend, er zijn nog kaarten te koop. Heb jij tips voor de Festivallitis van Roosmarijn? Geef je tips in de comments hieronder!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12