Festivallitis: met topmuzikanten skinnydippen en improviseren op Schevenings strand Festivallitis: met topmuzikanten skinnydippen en improviseren op Schevenings strand

Jam de la Creme pielt zich suf met Janne Schra, Kytopia en Mister and Mississippi

, Timo Pisart

Festivallitis: met topmuzikanten skinnydippen en improviseren op Schevenings strand

Jam de la Creme pielt zich suf met Janne Schra, Kytopia en Mister and Mississippi

Timo Pisart ,

U dacht dat u festivalmoe was? Alle gebaande paden al twintig maal platgetreden en op zoek naar iets nieuws? Roosmarijn zoekt deze zomer met u mee, in 3voor12 Radio houdt ze een speurtocht naar de meest bijzondere, curieuze en obscure prachtfestivals van Nederland waar je nog nóóit van hebt gehoord maar waar je écht bij moet zijn. Kortom: festivallitis. Vanavond belde Roosmarijn met Jam de la Creme, dat in acht uur zo'n 80 Neerlandse topmuzikanten op het podium roept voor een flink improvisatiefeestje.

Festival: Jam de la Crème
Waar is het: Strandpaviljoen Zuid, een gigantische stranttent in Scheveningen waar maar liefst twee podia en zo'n 1500 (!) man in passen. Verwacht zilte zeelucht, 'n haring of twee en vooral heel veel muziek.
Wat kun je er horen: Eerlijk waar, hoe die muziek gaat klinken, we weten het niet. Ja, Mister and Mississippi, Janne Schra, de halve Kytopia-stal, Spike én ook een Senegalese vocalist komen langs, maar wat die gaan doen? Er zijn weliswaar een paar reguliere shows, maar de hoofdmoot wordt toch al wel door de naam verklapt? Circa 80 muzikanten uit alle hoeken en gaten van de Neerlandse muziekscene worden op een hoop gegooid om te improviseren vanuit het niets: denk dus niet aan die verschrikkelijke zoveelste herinterpretatie of cover van Hotel California, maar on the spot bedenken van gloedjenieuwe muziek. Ja, dat kan gigantisch misgaan, maar met zulke prestigieuze muzikanten verwachten we Woodstock-achtige taferelen. Hallelujah. 
Beoogde publiek: vooral veel rocksterren van eigen bodem die op het ene moment een biertje pakken en het volgende opeens met een stuk gitaarhout op 't podium staan, dus. Maar goed, ongetwijfeld komt er ook een incidenteel verdwaalde badgast aanwaaien, een zeemeeuw, een enkele ras-Hagenees en hordes muziekliefhebbers van jong en oud. 
Unique selling point: Moeten we het echt voor u uittekenen? Tachtig muzikanten die áán het strand tot in het holst van de nacht doorjammen: wij zetten ons geld in op een skinnydippende Janne Schra, Linda van Leeuwen of Spike van Zoest.
Wat kost het: slechts een tientje in de voorverkoop en 15,- euro aan de deur.

Eigenlijk was Jam de la Creme een foutje. Janneke Nijhuijs, nu vooral bekend als bassist van The Deaf, trommelde een stel Haagse muzikanten op om lekker rond een kampvuurtje te gaan jammen op het Scheveningse strand. Zij nodigden hun vrienden weer uit, en die nodigden hún vrienden weer uit en, enfin, u begrijpt het wel: dat kampvuurtje werd een overvolle strandtent met epische jamsessies. Jawel, uit die eerste keer ontstond ook The Deaf. Inmiddels zijn we alweer een half decennium verder en is Jam de La Creme een begrip geworden voor musicerend Nederland. Blaudzun stond er al, Qeaux Qeaux Joans kwam langsen ook komende editie belooft een mooie te worden met o.a. Benjamin Herman, Janne Schra, Spike van Zoest, de gitarist van Mister and Mississippi en vele, vele, vele andere topmuzikanten van eigen bodem. Ondertussen exporteert Jam de la Crème haar formule ook naar andere festivals, ze staan dit jaar zelfs voor de tweede maal op Sziget.

Maar goed, de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe groot acht Janneke de kans dat we Janne of Spike kunnen betrappen op late-night skinnydippen? Zo'n 90 procent, lachte ze vanavond in 3voor12 dus u weest gewaarschuwd.

Jam de la Crème vindt aanstaande zaterdag 20 juli plaats van 20.00 tot 04.00 uur in Strandpaviljoen Zuid, er zijn nog kaarten te koop. Heb jij tips voor de Festivallitis van Roosmarijn? Geef je tips in de comments hieronder!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12