Festivallitis: virtuoze folk, fantasy en verbranding bij fabelachtig fort Festivallitis: virtuoze folk, fantasy en verbranding bij fabelachtig fort

Castlefest viert de natuur met muziek en wickerman

, Timo Pisart

Festivallitis: virtuoze folk, fantasy en verbranding bij fabelachtig fort

Castlefest viert de natuur met muziek en wickerman

Timo Pisart ,

Bent u niet meer welkom in Landgraaf en Biddinghuizen omdat ze u te vaak voorbij hebben zien komen? Alle hedendaagse festivals al tien keer langgeweest en op zoek naar éíndelijk weer eens een unieke ervaring? 3voor12 Radio zoekt met u mee en gaat deze zomermaanden op zoek naar obscure prachtfestivals waar u echt eens naartoe zou moeten gaan. Gisteravond dook Paul Rabbering terug in de tijd en belde hij in de uitzending met Mark van der Stelt van Castlefest: een gigantisch fabelachtig fantasiefestival met Middeleeuwse folk.

Festival: Castlefest, 1 t/m 4 augustus 2013
Waar is het: het puike Kasteel Keukenhof, een chateau in Lisse dat in 1642 werd gebouwd in opdracht van VOC-commandeur Adriaen Maertenszoon Block. Om het kasteel zit nog een flink landgoed met stukken bos, landerijen en in totaal negentien rijksmonumenten. Als bezoeker kunt u daar rondstruinen, hapjes Middeleeuws voedsel nuttigen én ook een kampement opzetten.
Wat kunt u er horen: Folk, folk en nog eens folk. Zeg maar gerust: de toppers in het genre. Denk dan niet meteen aan Mumford and Sons (in Lisse noemt u dat een akelige rotband), maar Pagan folk, Catalaanse folk, Ierse folk, Middeleeuwse folk, folkmetal, folkpunk, balkanfolk en ga zo maar door. Headliners zijn de natuuraanbiddende acts Omnia en Faun, maar daarnaast is er ook een heuse silent disco.
Beoogde publiek: of u nou een spijkerbroek draagt, een trollenpakje, of het mooiste gewaad van Tyrion Lannister, u bent volgens organisator Mark van der Stelt hartstikke welkom op Castlefest. Deze negende editie verwacht het festival zo'n 25.000 fantasybezoekers te onthalen, en dat schijnen de meest kleurrijke figuren te zijn. De hoofdmoot is steevast verkleed als karakters uit de populairste fantasyfilms van het moment, dus wil u helemaal de blits maken? Kleed u dan als een Game of Thrones-karakter.
Unique selling point: aan Kasteel Keukenhof vindt u dit weekend geen broodje Unox-kraam, dampende friterie, oliebollenverkoper of paraplu-stand: álles aan Castlefest is in stijl. De catering is Middeleeuws, met als absolute hoogtepunt een vier-meter-hoge barbecue. Ook is er een kampement met allerlei ambachtslieden, van een smid tot een kruidenvrouwtje.
Wat kost het: u betaalt niet in gouden dukaten, een passe-partout inclusief campingticket kost gewoon 80,- euro. Losse dagkaarten kosten 20,- euro.

Wij noemen Castlefest wellicht een obscuur festival, maar vergist u niet: met vier podia en 25.000 bezoekers is het groter dan bijvoorbeeld Awakenings en Best Kept Secret en ongeveer de helft zo groot als Lowlands. Het festival wordt sinds 2005 georganiseerd en groeide in korte tijd uit tot een van de grootste fantasyfestivals in Europa. Naast muziek - de hoofdmoot van Castlefest - kun je er LARPen, zijn er allerlei workshops en rituelen om aan deel te nemen én het grote hoogtepunt: er wordt een wickerman gebouwd en verbrand. Dat is een van wilgentenen gemaakte pop van zo'n vier (!) meter doorsnede die symbool staat voor het Keltische oogstfeest Lughnasadh. Het is belangrijker dan Oud en Nieuw, aldus organisator Mark van der Stelt.

Dit jaar is de wickerman een Greenman, want jawel: 2013 is het begin van een nieuw tijdperk, waarin natuur een nog grotere rol zal spelen in de levens van mensen. Zoals het programmaboekje zegt: "Laten we met deze offering en verbranding stilstaan bij de kracht van hergeboorte van de natuur en nadenken over wat wij terug kunnen geven aan de natuur als dankbaarheid voor wat wij allemaal krijgen van haar."

Castlefest vindt plaats van 2 t/m 4 augustus met al een openingsconcert op donderdag 1 augustus, er zijn nog kaarten te koop. Heb jij tips voor de Festivallitis? Geef je tips in de comments hieronder.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12