De Zeroes-hero van Mozes and the Firstborn: The Strokes

"Julian Casablancas zingt alsof het hem geen fuck kan schelen"

Timo Pisart ,

Het is Zeroes Request-week op 3FM. Deze hele week blikt 3voor12 Radio terug op de jaren Nul, maar wat betekenen die Naughties eigenlijk voor het hier en nu? Wij vragen onze 12van3voor12 van 2013 naar hun muzikale helden en inspiratiebronnen van het vorige decennium. De Zeroes-hero van Raven Aartsen en Melle Dielesen van Mozes and the Firstborn: The Strokes.

"The Strokes was de eerste echte rock 'n roll-band van een nieuwe generatie, die meteen een groot publiek bereikte. Hun eerste platen zijn gewoon geniaal, zeker Is This It?. Hoe oud we waren toen die uitkwam? Pas 7 en 12! De eerste kennismaking was niet zo'n goede, Last Nite vonden we eigenlijk een kutnummer. Pas later ontdekten we The Strokes echt, toen zijn we er helemaal in gedoken. Het is tegelijkertijd nonchalant en mechanisch: de drums klinken bijna als een drummachine en Julian Casablancas zingt alsof het hem geen fuck kan schelen, heel ongeïnteresseerd.

"We checken heel livemateriaal van ze en lezen we veel over ze: die fascinatie voor hen persoonlijk als hun muziek gaat hand in hand. Dankzij The Strokes hebben we besloten serieus voor de muziek te kiezen: net als zij zijn wij niet gaan studeren maar hebben een bijbaantje en focussen ons daarnaast op de band. Mochten we nooit doorbreken, dan weten we niet hoe lang we dat zouden volhouden. We leven in het hier en nu."

3voor12 Radio staat nog t/m aanstaande donderdag in het teken van de jaren Nul. Vanavond spreekt Roosmarijn in de uitzending met Mister and Mississippi en Sjaak over hun grootste muzikale helden uit de Naughties. Meeluisteren kan, dagelijks van 22.00 tot 01.00 uur op 3FM!