Kijk terug: Orlando live in 3voor12 Radio

Rotterdamse band viert de wereldstilte met fijnmazige folkpop

Timo Pisart ,

Verstilde folk bomvol blazers: vanavond speelde Orlando drie nummers in 3voor12 Radio, die je nu hieronder kunt terugzien. Kijk nu naar Put Me On The Light Box, Show Me Where The Bullets Go en Know You Night Not in de radiostudio. De Rotterdamse groep leverde ook een overtuigend debuutalbum dat je wil waarschuwen voor het maken van de verkeerde beslissingen. "Stel je voor dat je een telefoontje krijgt: 'Nu moet je déze keuze maken.' Hoe handig zou dat zijn?"

"The Early Warning Company" is het debuutalbum van Orlando vol fijngearrangeerde folkpopliedjes, vernoemd naar een fictieve organisatie die mensen waarschuwt bij het maken van de verkeerde beslissingen, vertelt frontdame Tessa Douwstra (ook zangeres van Wooden Saints). Haar liedjes zijn niet uitbundig zoals de popfolk waar Of Monsters and Men en The Lumineers nu mee scoren, eerder introvert als Feist, en vol zielstrelende blazers en die troostende stem van Douwstra. "Als ik een liedje schrijf, begin ik vaak met een kort verhaaltje. Stel je eens voor: de Early Warning Company! Het zou toch handig zijn als zo'n bedrijf er zou zijn? Dat je een telefoontje krijgt met: 'Hee dude, nu moet je déze keuze maken!' Ik ben 23 en zou heel graag willen weten wat ik het beste kan gaan doen. The Early Warning Company gaat over de periode in mijn leven waar ik nu in zit, waarin een heleboel gebeurt en je zoveel keuzes moet maken die bepalend zouden kúnnen zijn voor je leven. Grote beslissingen."

Een lichtbaken

Maar je zou het breder kunnen trekken: The Early Warning Company is ook een hoopgevend, gidsend album geworden. Een lichtbaken, wellicht. "Ja, dat vind ik een leuke observatie. Ik heb het niet expres zo gedaan, maar het is een overkoepelend thema geworden. Het viel me bijvoorbeeld op dat ik vaak het woord 'light' gebruik." Zo'n gids kan de hedendaagse jeugd goed gebruiken, kijk maar naar documentaires als Alles Wat We Wilden vol creatieve jongeren met keuzestress en burn-outs. "Ik merk het ook om me heen: mensen zijn snel ongelukkig omdat een dag maar 24 uur heeft. Het gaat nooit snel genoeg, daar komt die onrust vandaan. Ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn, maar ja... Ik begrijp zo'n documentaire supergoed."

De wereldstilte

Een goede manier om die stress van je af te laten glijden: verhuis naar buiten de Randstad, en dat heeft Douwstra gedaan. Ze woont in Silence du Monde, een groot wit anti-kraakhuis met rode pannen in de bossen tussen Utrecht en Amersfoort. Douwstra woont er met gelijkgestemde muzikanten van Wooden Saints en houdt er een studio, waar The Early Warning Company ook is opgenomen. Het is een chique woning met oprijlaan, maar nu zou je het vergane glorie kunnen noemen. Af en toe trippelt er een muisje over het visgraatparket en het is er ijskoud door het enkele glas. Silence du Monde is meteen ook de naam van het label, de studio en de groep mensen die Douwstra om zich heen heeft verzameld. "We zouden graag een community willen zijn die ergens voor staat en een eigen geluid heeft." Ze lacht: "Ja, en die wat moeilijk te bereiken is, maar dat is juist heel fijn. Mensen voelen zich hier alsof ze op vakantie zijn."

Orlando presenteert The Early Warning Company op donderdag 7 maart in Paradiso, het album is nu al op de Luisterpaal te beluisteren.