Top Notch wil Belgische hiphop naar hoger niveau tillen Top Notch wil Belgische hiphop naar hoger niveau tillen

Missiestatement met eerste twee Vlaamse hiphopalbums op Nederlands label

, Timo Pisart

Top Notch wil Belgische hiphop naar hoger niveau tillen

Missiestatement met eerste twee Vlaamse hiphopalbums op Nederlands label

Timo Pisart ,

Na met Nederlandse waar de Vlaamse markt te hebben veroverd, gaat platenlabel Top Notch het nu ook met Belgische hiphopacts proberen. In april komen albums van Safi & Spreej en Tourist uit in België én Nederland. "We willen eraan bijdragen dat de Vlaamse hiphop minstens net zo populair wordt als de Nederlandse."

Top Notch heeft de intentie om aan de Vlaamse hiphopscene te gaan bouwen. Dat vertelt Kees de Koning, platenbaas van het van oorsprong Nederlandse label. Met het tekenen van twee Vlaamse hiphopacts - Safi & Spreej en Tourist - hoopt hij te gaan bouwen aan een scene. "Wij willen er een steentje aan bijdragen dat Vlaamse hiphop in eigen land mínstens net zo populair wordt als de Nederlandse. We hopen hen naar een hoger niveau te brengen. In Nederland heeft Top Notch toch wel een rol gespeeld in de crossover van hiphop naar het grote publiek: hiphop staat hier ook in De Wereld Draait Door en de kranten. Dat willen we in België ook bereiken, we willen ook in België van het vooroordeel af dat hiphop alleen om "yo yo" gaat, en een manier hoe je je petje draagt."

Eerste Belgische signings

Safi & Spreej wonnen verleden weekend vier Vlaamse Rap Awards en gelden als een van de meest succesvolle Vlaamse hiphop-acts van het moment. In april moet hun tweede album uitkomen via Top Notch, in samenwerking met het Vlaamse Eigen Makelij. Het debuutalbum van Tourist wordt in Nederland binnenkort opnieuw uitgebracht door Top Notch. De Koning: "Dat was een hele opvallende release. Qua sound doet het denken aan de rauwe Franse hiphop uit de jaren '90, tegelijkertijd is hij een echte, poëtische verhalenverteller die wordt geïnspireerd door de Antwerpse volksmuziek.

"

In eerste instantie blijft het bij deze twee artiesten, maar De Koning sluit niet uit daarna meer Vlaamse hiphop te gaan tekenen. "Er loopt daar in ieder geval ontzettend veel talent rond, maar we moeten onszelf eerst maar eens bewijzen voordat we helemaal megalomaan worden.""Kijken of de Nederlander net zo openminded is als de Vlaming"

"Echt plotseling zijn deze signings niet", aldus De Koning. Vooruit, er zijn al eerder Vlamingen te horen geweest op Top Notch-releases: zo deed Krewsial al mee op het allereerste album dat ooit door Top Notch werd uitgebracht, Binnenlandse Funk van Extince. Ook sindsdien heeft Top Notch warme banden met onze Zuiderburen. Toch is dit pas voor het eerst dat het label volledige albums vol Vlaamse hiphop uitbrengt. Hoe dat komt? "Dat komt door de ontwikkeling van de scene in België. Er staan nu steeds meer groepen op die wij interessant vinden."

In eerste instantie hoopt Top Notch de releases tot een Vlaams succes te maken, daarna is Nederland ook aan de beurt. "Als ze in België The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig op de radio draaien, zouden we in Nederland toch ook Safi & Spreej op de radio moeten kunnen krijgen. Kijken of de Nederlander net zo open minded is als de Vlaming."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12