Lowlands 2013: 'Slayer met glitters en de Alpha roze'

Organisator SLAYERRRR Glitter Manifestatie: "Stiekem is Tom Araya best een lieve man"

Ingmar Griffioen ,

De boeking van Slayer voor Lowlands leverde niet alleen een massaal en luidkeels SLAYERRRR-gebrul op. Binnen een dag was de "Mega Lowlands 2013 SLAYERRRR Glitter Manifestatie!" in het leven geroepen. Het idee: "De show van de boze opa's van Slayer opvrolijken met wat sparkles! Wij houden van glitter, wij houden van Slayer." Lowlands kan er wel om lachen: "Goed idee, dit is wat Lowlands onderscheidt van andere festivals." Het is niet duidelijk wat Slayer ervan vindt, maar de organisator hoopt "Kerry King met een glitterpruik het podium op te zien komen. Maar ik betwijfel het."

Speelse Facebook-events op Lowlands zijn al bijna een gevestigd fenomeen. Zo was er op Lowlands 2012 een groot (en gezien de temperaturen welkom) watergevecht, waarvoor zich op Facebook al duizenden festivalgangers aanmeldden. De 'Slayer met Glitter' oproep refereert daar ook aan: "Na het gigantische succes van het gebroederlijke watergevecht van Lowlands 2012 een nieuwe meeting om onze eensgezindheid te laten zien." Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann: "Ook dit idee is vanuit de bezoekers ontstaan. Ik ben heel benieuwd hoe dit uitpakt."

3voor12 sprak organisator All Fantastique via Facebook chat. Hij (of zij) is erg verguld met de aandacht. "Hopelijk heeft het succes en is de Alpha dit jaar roze in plaats van blauw/geel."

Vanwaar dit initiatief?
"Nou, dat is heel simpel. Ik merkte alle ophef over Slayer en was, ik geef het toe, zelf ook erg blij met hun komst. Desondanks kreeg ik het gevoel dat de heren een beetje een karikatuur van zichzelf zijn geworden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de heer Araya nog steeds zo boos is. Stiekem is het volgens mij best een lieve man.

"Omdat Lowlands uniek is in het binden van mensen en vorig jaar het watergevecht (ondanks dat sommige boze tongen anders beweren) een groot succes was, besloot ik om een actie op touw te zetten om die heren van Slayer wat liefde toe te stoppen. Glitter is liefde, glitter is vrijheid. Misschien dat op deze manier de heren hun imago kunnen loslaten en ook lekker zichzelf kunnen zijn."

Is dit jouw idee of van een groep glitterfans?
"Ik ben All, ik ben gelukkig niet schizofreen, dus ik werk alleen. Maar er zijn ondertussen al veel mensen die mee willen doen. Dat vind ik geweldig! Allemaal samen. Het gaat natuurlijk ook niet om mij als persoon, maar om het grotere geheel. Het binden van mensen. Dat is Lowlands."

De FB-oproep meldt ook: "Dos je uit als dragqueen of haal eindelijk die roze boa eens uit de kast (en jezelf ook potverdorie!). Lekker extravagant! Mosh/Gaypit inbegrepen!" Is deze actie bedoeld om tolerantie jegens homo's te bevorderen?
"Het is niet specifiek een emancipatie-dingetje hoor. Het is voor iedereen. Er is geen verschil tussen homo, hetero (of glitter en metal, wat je wilt). Iedereen is gelijk en vanuit die filosofie vind ik het persoonlijk niet nodig om homo-emancipatie te bevorderen. Dat zou overigens vanzelfsprekend moeten zijn.

"Wat me tegen staat is dat er tegenwoordig (in Nederland specifiek) mensen zich conformeren. Mensen zijn zoveel bezig met 'in de smaak' vallen bij andere dat ze zichzelf soms kwijtraken. Er heerst een mentaliteit van oordelen. Voldoet hij/zij aan het beeld wat algemeen aanvaard is? Dan volgt een oordeel. Dat is jammer, het maakt de mens bekrompen en eenzijdig. Het zou veel mooier zijn als iedereen helemaal zichzelf kon zijn. Vanuit dat oogpunt zou je het kunnen zien als een actie om tolerantie jegens iedereen te bevorderen. Lowlands is natuurlijk het perfecte platform."

Heb je de band al benaderd? Enig idee wat zij ervan vinden?

"Nee, ik heb de band niet benaderd. Op dit moment is de actie natuurlijk nog maar op kleine schaal [+/- 400 man, red.]. Ik verwacht niet dat de heren, dan wel het management, hiermee bezig is. Het lijkt me wel tof als ik Kerry King met een glitterpruik het podium op zie komen. Maar ik betwijfel het."

Er circuleren hardnekkige geruchten dat My Little Pony en een zekere bronies-rage met de Mega Lowlands 2013 SLAYERRRR Glitter Manifestatie! te maken hebben.
"My Little Pony heeft niets er mee te maken. Het zou overigens wel een tof idee zijn als zij sponsor zouden worden. Ik denk aan regenboog-confetti-kanonnen, et cetera. En Glitter-poppers (zoals bij action figuren), maar dan met zilveren sliertjes. Prachtig. Daar moet animo voor zijn vanuit My Little Pony."

Lowlands is niet van plan dergelijke initiatieven te verbieden, laat woordvoerder Bollmann weten. "Nee, want dit is des Lowlands'. Bij het watergevecht hebben we alleen een maximum gezet op de afmetingen van de waterpistolen. Puur om de vrees dat anders mensen met enorme supersoakers artiesten van het podium zouden spuiten." Bollmann verwacht dat de Slayer glitter-actie net zo'n feestje wordt. "Je merkt dat bezoekers prima aanvoelen wat kan en dit schaar ik onder het kopje 'ludieke Lowlands-acties'."

De Mega Lowlands 2013 SLAYERRRR Glitter Manifestatie! op Facebook.