Harlem Shake? Haarlem Shake zul je bedoelen!

3voor12 Radio legt alles uit over dans en internetrage Harlem Shake

Ingmar Griffioen ,

Onvoorstelbaar: de Harlem Shake hype golft al sinds 2 februari over het internet en voert al twee dagen ook Nederland mee, maar niemand was nog op het Haarlem Shake idee gekomen? Hallo Amerika: zonder Haarlem geen Harlem! Zo redeneerden Haarlemmers Stefan en Lisanne ook. "We hadden het er zaterdag over en dachten: 'laten we het gewoon doen'." Deze zaterdag om 14.00 uur verzamelen voor het oudste station van Nederland dus en het devies volgens Stefan: "Gekkigheid, een hoop mensen en niet in hun zondagse kloffie maar óver the top én gestoord." Vanavond belt 3voor12 Radio met de initiatiefnemers en legt het fenomeen verder uit.

2 februari verschenen de eerste filmpjes online van 30 seconden, waarbij doorgaans de eerste 15 seconden niks gebeurt, waarna iedereen helemaal gek en los gaat. "Die met die Noorse militairen vond ik echt supergoed gedaan", lacht Stefan. Aan dat concept gaan Lisanne en Stefan zich ook houden. "We beginnen voor het station en gebruiken dat bord van Haarlem als startpunt." Het tweetal roept op om specifieke items en outfits mee te nemen. "Bijvoorbeeld je paard, schoonmoeder, motorhelm, glitteronderbroek, et cetera."

De Harlem Shake is van oorsprong een dans die in 1981 in Harlem, New York ontstond en later in onder meer hiphop werd opgepikt.

Haarlem slaapstad?

Het imago van Haarlem als ingedutte slaapstad bijstellen, dat zou Stefan ook niet heel erg vinden. "In Haarlem gebeurt inderdaad niet zoveel. Het is een forensenstad, waar zelfs de studenten vaak niet gaan wonen. Het is ook een beetje een politieke keuze dat er niet veel voor jongeren gebeurt, maar gelukkig hebben we wel goede evenementen als Bevrijdingspop."

Vele versies
Er zijn bijvoorbeeld versies:
- in een skateboard-shop
- de Portland sporthal versie
- mensen die het niet begrijpen met een speedboat-poging
- aandoenlijke vader en zoon versie
- Leeuwarden-versie, die vanochtend bij Giel aan bod kwam. Zie hieronder en evenement hierrrrr

Project X Haarlem?

Met nu 50 deelnemers moet Haarlem Leeuwarden (nu 227, opname op zondag) nog voor zich laten en Stefan vreest niet voor Project X Haren taferelen. "Dat was een keer leuk in Haren, maar ik denk dat mensen daar nu wel klaar mee zijn." Hij weet niet hoeveel mensen hij moet verwachten. "Het zou kunnen dat er veel mensen komen als jij er een stukje over schrijft en dat je het op een gegeven moment dan niet meer in eigen hand hebt." De initiator gaat er vanuit dat iedereen dan zijn eigen verantwoording neemt. "Het gaat puur om het eindresultaat: een leuk filmpje."