EKKO opent deuren voor politiek debat EKKO opent deuren voor politiek debat

Eerste gast oud-minister Jan Pronk

, Judith Laanen

EKKO opent deuren voor politiek debat

Eerste gast oud-minister Jan Pronk

Judith Laanen ,

EKKO gaat de politiek in huis halen: vanaf half februari start het Utrechtse poppodium met het Politiek Café, lezingen over ‘actuele thema's’ en met ‘boeiende sprekers in een gezellige en interactieve sfeer’. Eerste gast is oud-minister Jan Pronk. EKKO doet het niet alleen, ze hebben de handen ineen geslagen met de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Krista Jantowski, programmamaker bij EKKO: “We willen inspelen op de behoefte van de maatschappijkritische jongere in Utrecht.”

Voornaamste reden voor de start van de reeks avonden is dat EKKO podium wil bieden voor lezingen en debatten. “We gaan zelf programma’s maken over thema’s die we interessant vinden, maar werken ook samen met andere partijen in Utrecht. Eén van die partijen is de Jonge Democraten, de jongerenbeweging van politieke partij D66. “Zij hadden zelf altijd een Politiek Café in café Florin, maar daar kwam altijd alleen hun eigen achterban op af.”

'Bijdragen aan politiek bewustzijn'
“We willen bijdragen aan het politiek bewustzijn, maar ook voorzien in wat er speelt in de samenleving.” De setting moet intiem blijven. “Je moet denken aan een huiskamersetting, waarin je dicht op de spreker zit.” Maar het moet wel laagdrempelig blijven, EKKO blijft een poppodium en wil geen debatcentrum worden.

'In Utrecht zijn weinig echte debatcentra zoals in Amsterdam'
Met de uitbreiding van het randprogramma springt het poppodium ook in op de behoefte van de maatschappijkritische jongere die naar EKKO komt, aldus Jantowski. “In Utrecht zijn er weinig echte debatcentra als De Rode Hoed, Felix Meritis en De Balie zoals in Amsterdam, en we denken dat de meeste jongeren in Utrecht dan ook naar Amsterdam trekken voor dit soort bijeenkomsten.” Door de samenwerking kan EKKO aansluiten op de doelgroep die al in Utrecht is, en het bereik van de doelgroep van de Jonge Democraten uitbreiden, meent Jantowski.

Sprekers: politici maar graag ook 'mensen met eigenzinnige mening'
De sprekers komen uit de politieke hoek, maar zullen niet alleen politici zijn. “We willen ook graag mensen uitnodigen die een eigenzinnig standpunt hebben, zoals oud-nrc.next hoofdredacteur Rob Wijnberg, of Sywert van Lienden, de leider van jongerenbeweging G500. Dat soort sprekers vindt in Utrecht niet vaak een podium, behalve bij bijeenkomsten van politieke partijen.” Andere namen kan Jantowski nog niet bevestigen, maar worden de komende tijd nog bekend gemaakt.

Avonden gratis toegankelijk
De avonden zijn gratis toegankelijk, dus leveren behalve baromzet geen extra geld op voor het podium. “We doen het niet voor de winst, maar ook om een bijdrage te leveren aan het politieke bewustzijn. De meeste sprekers zullen, ook omdat het op uitnodiging van een jongerenpartij is, voor niks komen. Voor sommige grote sprekers heb je wel geld nodig, dus we zijn voor onze eigen programma's wel bezig met het aanvragen van subsidies.”

Maandag 18 februari start het Politiek Café met oud-minister Jan Pronk (PvdA). Volgende edities Politiek Café: 25 maart, 20 mei en 24 juni. Alle edities zijn gratis toegankelijk en vinden plaats in poppodium EKKO van 20.00 uur tot 22.00 uur met aansluitend een borrel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12