10 muzikale kerstcadeaus: van Paradiso-Lego tot Miley Cyrus-twerkbal

3voor12 zocht de beste cadeaus voor onder de kerstboom

Timo Pisart ,

De dennenbomen vullen de felverlichte etalages, iedere commercieel ingestelde muzikant komt met 'n vrolijke deun vol kerstbellen en de Mart Smeets-trui mag weer uit de mottenballen: "Christmas time's A-Comin'!", zo had Johnny Cash gezongen. 3voor12 zocht naar de beste muzikale cadeautjes voor onder de kerstboom en duikelde de mooiste tien op. Van heavy metal-kersttruien tot Daft Punk-actiefiguren. Vanavond in 3voor12 Radio kun je meteen je slag slaan met onder andere Paradiso in Lego, het Triggerfinger-drumboek en de Grootse Dag-poster weg in een groot kerstpakket.

1. Paradiso in Lego

Kersttijd betekent voor de jongsten onder ons ook: haal die doos met Lego maar weer van zolder, spreidt een kleed uit bij de dennenboom en knutselen maar. En raad eens wat: ook Neerlands poptempel Paradiso is vereeuwigd in de plastieken bouwsteentjes. En als je de oude kerk eenmaal hebt nagebouwd, dan laat je daar natuurlijk Daft Punk ("We're up all night to make Lego!"), Lady Gaga in vleestenue, Ed Sheeran, Iron Maiden, Queen of One Direction optreden. Want jawel: ze hebben allemaal een piepkleine Lego-versie.

2. Backstage-kookboek

Voor de boekenwormen onder ons was 2013 een uitstekend jaar: er is dit jaar een verschrikkelijke hoeveelheid muzikaal leesvoer verschenen om te verslinden. Voor je moeder is er het BandEet-boek, een heus 'backstage-kookboek' waarin de favoriete recepten van ondermeer Blaudzun, Ben Howard, Deerhoof, Agnes Obel en Eefje de Visser zijn opgetekend. En in korte interviews vertellen ze ook hoe goed je eigenlijk kunt optreden met een beschimmelde, half-bevroren Borsjt in de maag.

3. Drummen als Triggerfinger en lachen met Jozzy

Een neefje met muzikale aspiraties in de familie? Triggerfinger-drummer Mario Goossens bracht onlangs het gedetailleerde boek All This Dancin' Around uit, waarin je leert roffelen als de meester. Liever geen overlast op zolder? Zelfs de gigahit van 2012 I Follow Rivers staat ertussen, voor het verfijndere drumwerk op flesjes en kopjes. Meer muzikaal leesvoer? We hebben de komische boeken over Nijmeegs punkrockveteraan Jozzy Rubenski, Rotterdams partygoeroe Ted Langenbach én Mega Top 50 presenteert 50 jaar hitparade nog niet eens genoemd. Laat staan Mary Go Wild, het vuistdikke standaardwerk over dance in Nederland.

4. Miley Cyrus-kerstbal, Sonic Youth-breipatroon en DIY-synths

Krap bij kas of in een creatieve bui? Sowieso wil je dan Miley Cyrus in je boom, slingerend aan een kerstbal alsof haar leven ervan afhangt. Meer dan een printer, een kettinkje en een schaar heb je niet nodig. Uitgebreidere instructies vind je hier. Iets meer tijd omhanden? Brei dat oranje knuffelpoppetje van de Sonic Youth-cd Dirty na. En dan is er nog de synthesizerkit van Korg en Little Bits, waarmee je zelfs als leek bizar gemakkelijk de meest freaky geluiden in elkaar knutselt. Of ga all the way en soldeer zelf een kopie van de archetypische ARP 2600 in elkaar (waarmee ook R2-D2 aan z'n stem kwam), met een nieuwe Build it Yourself-replica. Alleen voor vergevorderden.

5. Een Grootse Dag in Hiphop-poster

Vergeet de Great Minds-sweater, laat die Strijdersysteem-petten lekker zitten. Voor de Neerlandse hiphopliefhebber verscheen dit jaar het ultieme hebbedingetje: Een Grootse Dag in Hiphop, honderdzeventig prominente Nederlandse rappers, dj's en andere hiphopfiguranten samen op één gedenkwaardige poster bij Radio Kootwijk. Toch behoefte aan meer klassieke hiphopmemorabilia? Platenmaatschappij Top Notch houdt deze vrijdag een grote uitverkoop onder de noemer "Started from the bodemprijzen". Wij zetten ons geld in op oude Kempi-shirts.

6. Heavy Metal kersttruien

Heavy metal-kersttruien beleefden dit jaar hun Jump the shark-moment, zo concludeerde Metalinjection.net dit jaar. En terecht: vorig jaar had je nog de komische Slayer-trui die op een gemütlich kerstdiner nog niet zou misstaan, dit jaar doet ook Dying Fetus mee met het opschrift "kill your mother, rape your dog" (!), Queens of The Stone Age met een stel parende rendieren, Metallica met een gebreid meesterwerkje en nog een hele berg aan warme sweaters. Is het ironisch bedoeld? Houden metalheads stiekem ontzettend van de feestdagen? Wij weten het ook niet meer. Andere muzikale kledij voor onder de kerstboom: The Roots-trui, Drake-sokken, Arcade Fire-bandana en The Black Keys-dress-up-kit. Waarom ook niet.

7. Cover Yourself van Harold van de Kamp

Een op maat gesneden cadeautje voor de koude dagen? 3voor12 Utrecht-fotograaf Harold van de Kamp begon het project Cover Yourself. Daarmee repliceert hij bekende vinylhoezen, met behulp van fotosessie en een heleboel ge-Photoshop. Wat dacht je van je persoonlijke Bangerz-hoes? De Pink Flame-mixtape van Lil B? Of de klassieke Nevermind? Benieuwd of hij Black Panties van R. Kelly ook kan namaken. En nog een fotografie-tip: check het bijzondere boek Woander dat I Am Oak eerder dit jaar uitbracht.

8. Daft Punk + Miley Cyrus action figures

Dit was het jaar dat je werd doodgegooid met onder andere Daft Punk, Miley Cyrus, Robin Thicke en Macklemore. Van die eerste heb je naast de eerdergenoemde Lego-figuren ook hele mooie actiefiguren voor de ultieme verzamelaar. Komischer: een twerkende Miley Cyrus-bubblebutt (echt waar!) voor in de auto. De merch van Robin Thicke is weinig inspirerend: voornamelijk posters en telefoon-hoesjes. Dan doen Macklemore en Ryan Lewis het beter, met heuse The Heist-sokken.

9. Bidkaarsjes van Saint Morrissey en Robert Smith:

Geloof het of niet, maar in Californië woont een vrouw die bidkaarsjes maakt van rocksterren over de hele wereld, onder de noemer retro rockabilly-kitsch. Natuurlijk heeft ze er eentje gemaakt van Saint Morrissey, maar ook van The Cure-voorman Robert Smith en Mike Ness van Social Distortion. Voor uw rock 'n roll-gebed. Hallelujah.

10. Curiosa van Gwar, Weezer en Rammstein

En dan is er nog een gigantische berg aan curiosa die je eigenlijk aan niemand wil schenken, van Gwar-barbecue-saus tot Katy Perry-panties tot een echte Weezer-Snuggie voor de koudste dagen. Of wat dacht je van een Tenacious D-spermadoekje? Een Kiss-parfum? deadmau5-koptelefoon voor je kat? Een wiet-doosje van Wavves? Het toppunt? De Rammstein-dildo-boxset, jawel.

3voor12 Radio deelt uit!

Vanavond in 3voor12 Radio geeft Sander Hoogendoorn onder andere Paradiso in Lego, het Triggerfinger-drumboek en de Grootse Dag-poster weg in een groot, zinderend kerstpakket.