Akwasi maakt Zwarte Pieten-statement tijdens Mandela Tribute

"Wat ik zei was pijnlijk, maar ik heb absoluut geen spijt"

Joost van Beek ,

Gisteravond werd in de Amsterdamse Melkweg het leven van Nelson Mandela gevierd. Onder andere Typhoon, Jungle By Night en Akwasi gaven een eerbetoon aan de oud-president van Zuid-Afrika. Tijdens nieuwe single Wedstrijd maakte Akwasi een persoonlijk statement. “Als je down bent met Zwarte Piet, vind ik niet dat je het recht hebt om voor Mandela hier te zijn”. Het maakte heftige reacties los. Akwasi licht toe: ”Het is een discussie die net zo goed in maart, als in november gevoerd moet worden.”

“Voor mij staat het gedachtegoed van Nelson Mandela haaks op de karikatuur die Zwarte Piet is”, vertelt Akwasi. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind het Sinterklaasfeest een fantastische traditie, die ik later met mijn neefjes, nichtjes en kinderen wil blijven vieren. Ik vind Zwarte Piet de ideale side-kick van de Sint, maar het feest moet moderniseren. Als kind zat ik ook bij Sinterklaas op schoot en genoot van het feest. Toen ik ouder werd begon de manier waarop Zwarte Piet neergezet wordt te knagen. Veel mensen beseffen de lading die de traditie heeft niet. Het zijn niet zozeer de rode lippen of oorringen. De Blackface is wat me ergert. Er zijn een aantal geschiedenislessen nodig om mensen bewust te maken van de achtergrond hiervan. Er heerst veel onwetendheid.”

“Binnen de discussie die elke oktober uitbreekt, luisteren mensen nauwelijks naar elkaar. Mandela streed tegen Apartheid en vóór verzoening. Hij stierf nota bene op pakjesavond. Het ergert me dat Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders vrolijk met Zwarte Pieten op de foto gaan en zich buiten de discussie houden. En vervolgens naar Zuid-Afrika reizen om Mandela te herdenken. Voor mij staan de waarden van Mandela in contrast met de manier waarop die Zwarte Pieten-discussie de laatste tijd is gevoerd. Terwijl ik niemand ken die tegen het gedachtegoed van Mandela is.“

Akwasi mengt zich al enkele jaren in de Pietendiscussie. Hij ‘infiltreerde’ als Zwarte Piet voor de Nieuwe Revu en maakte zijn opwachting in Debat op 2. Hij wil niet dat het debat zich beperkt tot de periode oktober-december. Liever ziet hij dat de discussie blijft leven, zodat er tijdig een oplossing op tafel komt. “Wat ik gisteren zei was pijnlijk. Ik wil ook niemand pleasen, die uitspraak was impulsief. Maar ik heb er absoluut geen spijt van. Ik wil me uiten als artiest en als persoon. Ik maakte een lullige verspreking maar denk dat mijn statement duidelijk was. Ik schrok van de reacties uit de zaal. Maar soms moet je provoceren. Alleen al omdat provocatie discussie aanzwengelt. Als Mandela op twitter hoofdpiet wordt genoemd blijkt in ieder geval hoe relevant dit debat is.”

Vanavond worden in 3voor12 Radio opnames van het Mandela Tribute in de Melkweg uitgezonden.