Koninginnenacht / Koninginnedag 2013: de beste feestjes

Met o.a. Life I Live, Dekmantel, Oranjepop, Klok Rock Orange, KoninginneDub, Maassilo, Royal Rave en Effenaar

Ingmar Griffioen ,

Koninginnedag is bij uitstek de dag om je vol te gieten met oranjepils en oranjebitter, om doel- en laveloos door met oranje massa's volgeplempte vrijmarkten en binnensteden te schuifelen. Gruwel je bij de gedachte van inhaken bij polonaise en Koningslied? Dan is er alle gelegenheid om op Koninginnenacht zo diep te gaan dat je op 30 april alleen nog maar kunt uitkateren. Koninginnenacht en -dag zijn namelijk ook bij uitstek geschikt om je te laven aan de vele, al dan niet gratis feesten en festivals. 3voor12 zet de beste feestjes voor je op een rij en geniet en passant van een aantal bijzondere flyers.

Drooglegging Mokum, Oranje Bitter en Vrachtwagen Rave
Om te voorkomen dat het oranje festijn weer danig uit de hand loopt neemt de hoofdstad geen halve maatregelen. Zo is het luchtruim boven de stad drie dagen lang gesloten (maar laat Traumahelikopter zich niet kisten) en mogen supermarkten maar één drankje per klant verkopen. Een goede voorbereiding loont dus en je kunt ook besluiten de hele hoofdstad te mijden, want er zijn voldoende alternatieven. Of ben je op zoek naar een meer mysterieus event? Neem dan bijvoorbeeld Oranje Bitter in Rotterdam (waar ze naar traditie de line-up tot het laatst geheim houden) of zoek uit op welke top secret locatie in Amsterdam de vrachtwagen Rave van SARM gaat plaatsvinden.

We beginnen met de evenementen op Koninginnenacht (maandag 29 april) en daaronder vind je de feesten die op Koninginnedag (30-4) overdag en 's avonds plaatsvinden. We pretenderen geen volledigheid in deze volstrekt willekeurig samengestelde lijst en hebben ongetwijfeld allerlei moois gemist. Post die missers gerust onder dit artikel!

KONINGINNENACHT MAANDAG 29 APRIL

Koninginnenacht en Koninginnedag Festival in Effenaar
De Effenaar in Eindhoven pakt traditioneel twee dagen uit. Tijdens Koninginnenacht is het feesten met Superstijl en in de kleine (Cortonville) zaal rocken met Wallace Vanborn, John Coffey en Raketkanon. Op Koninginnedag gaat het er echt vol (en gratis) op met o.a. Traumahelikopter, Tenement Kids, Drive Like Maria, The Horse Company en Maison Du Malheur.

Maandag 29 april - vanaf 23:00, € 12,50
Dinsdag 30 april - 13:00, gratis
Effenaar, Eindhoven
FB-event

Life I Live festival, Den Haag
De Haagsche KoninginneNach is (om politieke redenen) omgedoopt in het Life I Live festival. Zonde. Maar de programmering is ook op de derde editie in orde en bovendien gratis. Met acht buitenlocaties en een uitgebreid binnenprogramma in de Haagse horeca. Op het hoofdpodium op het Spuiplein zie je De Kraaien, Claw Boys Claw, Re:Freshed Orchestra en Kensington. Op het Kerkplein staan Hallo Venray, Anne Soldaat, Boy, Soul Sister Dance Revolution en We Have Band. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. 3voor12 Den Haag volgt het op de voet en dit artikel is alvast een goede voorbereiding.

Maandag 29 april vanaf 19:00
Binnenstad Den Haag
Gratis
Festivalwebsite


Paard van Troje-café: Life I Live K-Nach Special
Afteruh in het Paard en wel voor noppes. Op het podium vind je 27 ways to win, Ditch, The Little Kicks (UK), A Cure For Gravity en De Sissies.

Maandag 29 april - vanaf 19:00
Paard van Troje, Den Haag
Gratis

Paard-site

Royal Rave in Patronaat
Mooi feestje vol dance, hiphop en trap in Haarlem met o.a. hiphopgrootheid Just Blaze (producer voor onder meer Jay-Z, Kanye West en Kendrick Lamar), UZ (Mad Decent / Jeffrees / Boys Noize), Elektro Guzzi (Live | Macro), Schlachthofbronx (Mad Decent / Disko B) en de 12van3voor12 helden van Guerilla Speakerz (Trouble & Bass / Mtwat).

Maandag 29 april - 23:00 tot 06:00
€ 17,50 vvk / € 20,- deur
Patronaat, Haarlem

Klok Rock Orange 2013
Na Speedfest nog een feestje van Peter Pan Speedrock in het Klokgebouw. Tweedaags zelfs en met naast de gastheren volop bekende gitaarbands en regionaal talent. De derde editie biedt o.a. BZB, Anal Garbage, Dead Elvis & His One Man Grave, Def Americans, Diablo Boulevard, Bang Bang Bazooka, iPendejo! en Casa de la Muerte. En het is nog gratis ook.

Maandag 29 april 18:00 tot 01:00
Dinsdag 30 april 11:00 tot 23:00
Gratis
Klokgebouw, Strijp-S, Eindhoven
Peter Pan site voor meer info

Dekmantel Queensnight & Queensday
Aan de stroom feestjes en festivals van Dekmantel komt geen einde. De organisatie neemt op Koninginnenacht en -dag  bezit van MC Theater en North Sea Jazz Club. Met maandagnacht onder meer Maya Jane Coles, Julio Bashmore, Motor City Drum Ensemble en residents Thomas Martojo & Casper Tielrooij. Zie ook dit interview van 3voor12 Utrecht met Motor City Drum Ensemble.

Maandagavond staan het Amsterdamse Jungle By Night en The Gaslamp Killer samen op het podium evenals Benji B vs Cinnaman en doet Mr Scruff weer een set van 5 uur!

North Sea Jazz Club/MC Theater, Westerpark, Amsterdam
Maandag 29 april - 22:00 tot 6:00
Tickets €24,- (UITVERKOCHT)
Event-site

Dinsdag 30 april - 20:00 tot 5:00
Tickets €19,-
Event-site

RFLX 2013, HMH
Groot nieuw festival voor bass music, drum 'n bass en dubstep in de bierhal in Zuid-Oost. De line-up is geen kattenpis: Netsky (live), Sub Focus & ID, Datsik, Zeds Dead, Cookie Monsta vs Funtcase, Fred V & Grafix, Nymfo, Posij, Nicon, Akkachar, BeeVee & DBS, Flash Oddysee & A-Flex, Pamb & Harsh.

Maandag 29 april - 23:00 tot 6:30
HMH, Amsterdam
Kaarten € 36,-
Facebook

Queensnight in de Maassilo, Rotterdam
Nachtduik Révolt & Electric Deluxe presenteren Queensnight in de Maassilo, Rotterdam. Speedy J's label Electric Deluxe bestaat 5 jaar en na de uitverkochte oud&nieuw Nachtduik-party keren ze nu terug in de Maassilo. Met o.a.: Speedy J & Chris Liebing, Henrik Schwarz, Todd Terje, Maya Jane Coles en Seth Troxler in de Maassilo in Rotterdam.

Maandag 29 april - 23:00 tot 8:00
Kaarten
44,-
Maassilo, Rotterdam
FB-event

Koningsnacht vs Koninginnenacht Tivoli
Tivoli viert - ondanks een storm van kritiek - op vrijdag 26 april vast de Koningsnacht met FeestDJRuud in De Helling. Maar het echte feest is drie dagen later op dezelfde plek met de Detroit-techno van Kyle Hall (Wild Oats, US), Samuel Deep (Slapfunk) en Larry de Kat (Slapfunk).

Maandag 29 april - 23:00 tot 6:00
Kaarten vvk €15,- / deur: €17,50
Tivoli de Helling, Utrecht
FB-event

8Bahn Night & Day Festival 2013
8Bahn was een dance-festival in Ede, maar huist nu al even in Arnhem. Voor de vijfde maal wordt het Musispark betrokken, Musis Sacrum neemt ook deel en er is een heuse 8Bahn vrijmarkt. Twee dagen lang, helemaal gratis en de line-up ziet er deels zo uit: Bizet Reactions, Midland, Cosmin TRG, Steve Rachmad, Drvgcvltvre Soundsystem, Red-D & San Soda, Marcuss Worgull en Dollkraut presents Lola Live.

Maandag 29 april - 18:00 tot 05:00
Dinsdag 30 april - 12:00 tot 00:00
Gratis
Musispark, Arnhem
Festivalsite

Super Sunday Queensnight Special in Central Studios
Super Sunday viert mee met een naar eigen zeggen 'koninklijke line-up met the golden boys’ Sunnery James & Ryan Marciano en verder o.a. Roog, Gregor Salto, The Flexican & Mc Sef en FS Green.

Maandag 29 april - 22:00 tot 5:00
Kaarten €27,50 (excl. servicekosten)
Central Studios, Utrecht
Facebook

Dit is Koning in EKKO
Paleis EKKO viert de K(r)oning groots met 'koning Daedelus' en verder Anamanaguchi, El Maria, Eindbaas dj's, F.K.A. en Jay Led

Maandag 29 april - 22:00 tot 5:00
Bea-tickets (vvk) €12,50, Willem-Alexander-tickets (deur) €15,-
Poppodium EKKO, Utrecht
FB-event

Rotzooii the very last Queensnight Madness
Met de laatste landelijke viering van Beatrix' verjaardag neemt Rotzooii ook afscheid van de avondm in Westerunie. "Met een volledig in het zwart gekleed publiek, wordt dit een eerbetoon aan Koninginnenacht en aan jullie." Met o.a. Karotte (DE), Steve Bug (DE), Kenny Larkin (USA), Andre Butano (CL), Daniel Sanchez, Olivier Weiter en Dirty Bastards

Maandag 29 april - 22:00 tot 5:00
Kaarten: € 25,-
Westerunie, Amsterdam
FB-event

K Met Peren in Studio/K
"Eerst een prins zonder wit paard, nu een koning zonder baard?!" Dat kan niet volgens Studio/K en dus laten de feestgangers hun "gezichtsbeharing weelderig groeien en kronen we onszelf tot koning" op Joost Van Bellen, Lustige Lola & Weltschmerz, 80’s Vs. 90’s Battle, Karimooo, Knowva (Live), Faux Retro (Live) en Mondae (Live).

Maandag 29 april - 22:00 tot 5:00
Kaarten in vvk €12,50 // Deur €17,50
Studio/K, Timorplein 62, Amsterdam
FB-event

Koninginnenacht in Simplon, Bambeats vs Update
Dansen maar in alle zalen en cafe van Simplon op een mengeling van bass/beats/funk/jazz/latin en trap. Bambeats host de grote zaal met Palov & Panama Cardoon, Broken Brass Ensemble en Pushin Wood. Update zet Boeboe, Vincent-Paolo en Nangdo & Beatstra in de kleine zaal neer.

Maandag 29 april - 23:00 tot 5:00
Kaarten €10,- (deur €12,-)
Simplon, Groningen

Soirée Poirée Orangée in Pakhuis Wilhelmina

Van, door en met de Amsterdamse disco-punk-electro-funk-rock band Fata 'el Moustache' Morgana met verder o.a. op het menu Dj Sandeman vs. Homey Universalis, de eerste liveshow van 't Vlaggenschip, electronoisepop-bazen Kids With Guns, de 'Electro-Shock Großstadt Blues' van f*and, Coco's Mobile Popshow en Slow Jeff & the Tears.

Maandag 29 april - 21:00
Kaarten €7,50
Cafe Pakhuis Wilhelmina, Amsterdam
FB-event

Queens Night: Best of Beats presents Duke Dumont
Geen half werk voor de lancering van de nieuwe deep house-avond Best Of Beats, want Duke - Need U 100% - Dumont is gestrikt. Met verder ook de 18-jarige rijzende ster Applebottom (UK) en De La Montagne, Bond (UK), Youri Alexander, Banton (London), Simon Titus Live , Thara Bergen, Paul Gray (UK) en Bobby Speed (Motion, Bristol).

Maandag 29 april - 22:00 tot 5:00
Vvk €15,- / Deur €20,-
SugarFactory, Amsterdam

Queens Nite Bash in dB's
dB's in Utrecht pakt altijd uit met Koninginnenacht, dit jaar komen het Britse Urban Voodoo Machine, de Franse garagerockers The Feeling Of Love, de Zweedse electropunkers Quit Your Dayjob, Utrecht folkpunkers Circle J., rockabillyband Mischief!, het Franse Crash Normal en dj's Tommi en Bong-Ra.

Maandag 29 april vanaf 21:00
Kaarten €10,-
dB's, Utrecht 
 
FB-event

Rood Wit BAUT
Restaurant Baut, in het voormalige Parool gebouw in Stadsdeel Oost, geeft een tweedaags gratis buitenfeestje. Op naar de Wibautstraat waar je maandag 29 april o.a. Pete Philly, Moviestars en (dj met de geniale naam) Jules de la Courgette ziet. Dinsdag de 30e kun je dansen op o.a. Taras van de Voorde, Michel Steinbach en Erick Eerdhuizen.

Maandag 29 april - 19:00 tot 01:00
Dinsdag 30 april - 12:00 tot 22:00
BAUT terras, Wibautstraat 125, Amsterdam

KONINGINNEDAG DINSDAG 30 APRIL

El Haloef Queensday 2013
Ook overdag kun je tekeergaan bij het MC Theater en wel in de buitenlucht en helemaal gratis. Appelsap x Patta x Colors Amsterdam x Mo Manager x MC Theater = een line-up met o.a. Breach (UK), Vic Crezee, Rimer London, Cinnaman, FS Green, Adje (live), Kleine Viezerik (Live) en Nosedrip (BE).

Dinsdag 30 april - 12:00 tot 20:00
Gratis
Buiten / TOKO MC
FB-event

Oranjepop Nijmegen
Mooie traditie in Nijmegen is het Oranjepop openluchtfestival in het Hunnerpark. Dit jaar heffen ze voor het eerst entree (vorig jaar pay-what-you-want), maar €5,- is heel schappelijk voor de vele nationale en internationale acts als The Coup, Skip&Die, Lavalu, Maison Du Malheur, Navarone, Wallace Vanborn en Sir Yes Sir. 3voor12 Gelderland vult het tweede podium met o.a. Suit and Tie Johns, Villa Zeno, OIIO en The Heat en ze weten ook waarom je sowieso naar Oranjepop moet.

Dinsdag 30 april - 13:00 tot 23:00
5 euro (tot 16 jaar gratis)
Hunnerpark, Nijmegen
Festivalsite

Koninginnedag Røring On Stage, Haarlem
De Royal Rave zit er amper op of ze pakken bij Patronaat uit met nog een knalfuif, maar dan gratis en in de buitenlucht. Op de Nieuwe Groenmarkt zie je de Haarlemse p-funk-helden van Gotcha!, evenals Joost van Bellen, Diggy Dex, The Benelux, Ashtraynutz, Michael Prins en Sunday Sun.

Dinsdag 30 april - 10:00 tot 23:00
Gratis
Nieuwe Groenmarkt, Haarlem
Patro-site

Queensday Festival, Perron55
Ook een hele fijne traditie is het Queensday Festival bij Perron55. In Venlo mikken ze meer op het betere gitaarwerk, verwacht garage, punk, rock 'n roll en rockabilly van o.a. Riverboat Gamblers, Slim Cessna's Auto Club, Traumahelikopter, Old Man Markley, Urban Voodoo Machine, Feeling Of Love, Smoke On Fire, Accelerators en The Flatliners.

Dinsdag 30 april - 13:00 tot 02:00
Kaarten €10,-
FB-event

CABLE Queen's Day 2013 @ Melkweg Café
CABLE host opnieuw een buitenpodium aan de Marnixstraat, ter hoogte van het Melkweg Café. Met optredens van dj’s Nymfo, Akkachar, Guerilla Speakerz, Brutuzz, Know VA, Karimooo, Architecs en CABLE frontman Gomes.

Dinsdag 30 april - 12:00 tot 20:00
Gratis
Buitenpodium aan de Marnixstraat
Melkweg-site

Des Konings Trio, Burgerweeshuis
Des Konings Trio is het koninginnedagfestival van Deventer en omstreken. Op de elfde editie vind je een mooie, roots-getinte line-up met achtereenvolgens The Horse Company, Daniel Norgren, Maison du Malheur, Qeaux Qeaux Joans, The Urban Voodoo Machine en Tenement Kids

Dinsdag 30 april - 13:00 tot 19:45
Gratis
Burgerweeshuis, Deventer
Burger-site

KoninginneDub 2013, Vera
Dub Inferno Sound ontstond 15 jaar geleden als spin-off van Disco Inferno in de Vera Kelderbar. Zo werd ook de KoninginneDub in het leven geroepen: 's middags voor de deur met dansbare Jamaicaanse klanken van de Dub Inferno Djs. De crew van RoundBeat HiFi SoundSystem stelt hun rijtje Bass-boxen ter beschikking.

Dinsdag 30 april - 14:00 tot 18:00
Gratis
Buiten op de stoep van VERA, Groningen (bij regen gaat het feest niet door)
Vera-site

Lockdown x Voltt @ NDSM-werf
Voltt en Lockdown slaan de handen ineen voor een feestje op een toplocatie: de NDSM-werf in Amsterdam Noord. De speciale gast is ook niet mis: Berghain/Ostgut Ton-resident Efdemin legt een mix van hedendaagse en old skool techno op. Met ook Bart Skils & Kabale Und Liebe, Makam & William Kouam Djoko, Cinnaman & Jan Van Kampen, Dexter & Awanto 3, Boris Werner & Lauhaus, Will & Ink (Live) en Maximillion.

Dinsdag 30 april - 14:00 tot 22:00
Kaarten €12,50
NDSM Vrijhaven, Amsterdam
FB-event

De Nachtkerk - Kroningsfestival, Paradiso
De Nachtkerk draagt als ondertitel "don't hype the belief" en staat in ieder geval voor een Kroningsfeest in alle zalen van Paradiso met hoge gasten: Sander Kleinenberg, Simian Mobile Disco (Dj-Set) en Kraak & Smaak (Dj-Set) staan in de grote zaal. Verder o.a. Diskjokke (No), Detroit Swindle en Moonlight Matters (Be), Dj TLR en Intergalactic Gary.

Dinsdag 30 april - 21.00 tot 05.00
Kaarten €22,50 incl. daglidmaatschap aan kassa
Paradiso alle zalen, Amsterdam
Para-site

Koninginnedag bij Rotown
Rotown programmeert drie gratis bands op Koninginnedag. Voor de deur van het Rotterdamse podium aan de Nieuwe Binnenweg zie je Beans & Fatback, Blue Grass Boogiemen en Thin Pillow ("kruising tussen Alabama Shakes en DeWolff").

Dinsdag 30 april - vanaf 14:00
Gratis
Rotown, Nieuwe Binnenweg, Rotterdam
Roto-site

MEERRRRRRR

Er is natuurlijk nog veel meer te doen. Zo vind je hier alle gratis muziek van beide dagen op de Utrechtse Vrijmarkt en heeft Festivalinfo ook een mooi overzicht in de agenda. Verder horen we graag van jou - in de comments hieronder - waar jij heengaat en welke events in deze lijst missen!