Eindhovens MBO start metal-opleiding Eindhovens MBO start metal-opleiding

"De nieuwe James Hetfield? Daar zijn we wel naar op zoek"

, Timo Pisart

Eindhovens MBO start metal-opleiding

"De nieuwe James Hetfield? Daar zijn we wel naar op zoek"

Timo Pisart ,

Haal de spandexbroek maar uit de mottenballen en stof die Flying V gauw af: vanaf komend schooljaar kun je je in Eindhoven laten opleiden tot de nieuwe James Hetfield. Het Summa College (voorheen ROC) start de driejarige MBO-muziekopleiding Metal Factory, gespecialiseerd in het harde gitaarwerk.

Altijd al willen leren soleren in spandex broek terwijl er op een halve meter een vlammenwerper staat te branden? In september start het Summa College te Eindhoven met een op metal gespecialiseerd opleidingstraject onder de noemer Metal Factory, zo vertelt docent en coördinator Johan van Stratum (tevens bassist van Stream of Passion) vanavond in 3voor12 Radio. "De nieuwe James Hetfield? Daar zijn we wel naar op zoek."

In Nederland zijn er al meerdere muziekopleidingen te vinden, waaronder de Utrechtse Herman Brood Academie (MBO), de Academie voor Popcultuur (HBO) in Leeuwarden en de Rockacademie (HBO) te Tilburg. Is er in dit kleine landje wel ruimte voor nóg zo'n school? Van Stratum denkt van wel. "Het is een navolging van de popopleidingen. Metal bleef een ondergeschoven kindje onder de muziekopleidingen. De andere opleidingen zijn vaak gericht op pop en rock. Sterker nog, voor zover we weten is er geen enkele metalopleiding ter wereld, terwijl de scene hartstikke groot is. Zelf volgde ik de Rockacademie, en kon mijn ei er niet uit. Natuurlijk moet je als muzikant breed blijven, maar je moet wel je eigen ding kunnen ontwikkelen."

Op het lesprogramma staan, naast de reguliere MBO-vakken, ook instrumentbeheersing, managementvakken en band-trajecten. "Van promotie tot merchandise tot het opzetten van een internationale tour, alles om je te laten functioneren in de grote boze wereld. Soleren met je tanden? Dat zou een bijvak kunnen zijn." Lachend geeft Van Stratum alvast een advies: "Ja, je moet altijd girlie-shirts laten maken. Welke maat? Daar ga ik geen uitspraken over doen."

Wie er voor de klas staan? Niet bepaald de minsten, onder andere Floor Jansen (voorheen After Forever, nu Nightwish), Stef Broks (Textures), Ruud Jolie (Within Temptation) en Van Stratum zelf (Stream of Passion) zullen de nobele kunst van metal komen onderwijzen in Eindhoven. Er is per jaar ruimte voor zo'n 35 studenten.

Zaterdag 20 april is er een eerste open dag in Dynamo Eindhoven, het pand waar de school zich ook zal vestigen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12