SXSW13: Hiphop en homoseksualiteit gaan eindelijk samen SXSW13: Hiphop en homoseksualiteit gaan eindelijk samen

Bijzonder hoog niveau op showcases van gay rappers in Austin

, Christiaan Walraven en Atze de Vrieze

SXSW13: Hiphop en homoseksualiteit gaan eindelijk samen

Bijzonder hoog niveau op showcases van gay rappers in Austin

Christiaan Walraven en Atze de Vrieze ,

Hiphop en homoseksualiteit. Jarenlang leken het twee woorden die niet in positieve zin samen gebruikt konden worden. Maar de tijd is er rijp voor. Er is een nieuwe golf rappers opgestaan die hard durven te breken met het oude, in meer of mindere mate homohatende imago van de hiphop. Frank Ocean gebruikte zijn coming out al in de marketingstrategie rond zijn plaat en in zijn kielzog is er ruimte voor meer artiesten die openlijk gay de voorgrond opzoeken. Alleen al hier op SXSW staan Mykki Blanco, Brooke Candy, Zebra Katz en Le1f flink in de spotlights.

Bekende rappers lijken ook steeds vaker hun homoseksuele medemensen te respecteren. A$AP Rocky's gevleugelde woorden "I used to be homophobic, but that's fucked up. All the designers I'm wearing are gay" lijken een ware revolutie in gang te hebben gezet. Jay-Z sprak zich al positief uit over President Obama's goedkeuring van het homohowelijk en Snoop Dogg concludeerde een half jaar geleden dat de hiphopwereld klaar is voor homoseksuele rappers. De tijd zal ons zeggen of het ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar gezien de sterke shows die hier in Austin worden gegeven is de grond alvast vruchtbaar voor succes binnen én buiten de homoscene. Zo signaleert ook SXSW-veteraan Joost van Bellen in zijn dagboeken hoe Amerika is veranderd.

Le1f

Le1f gebruikt het oorspronkelijke imago om zich hard tegen af te zetten. Nota bene in een steakhouse in Texas geeft hij een energieke en zeer zelfverzekerde set. Op het balkon worden grote stukken vlees geserveerd vanuit het restaurant, terwijl zich in de zaal een scène afspeelt die de klassieke Texaanse meat lover met zijn rode nek zou aankijken. Een groter contrast is haast niet mogelijk. Goede poses laten er al direct geen twijfel over bestaan, maar wanneer hij na een paar nummers zijn meterlange hair extentions losgooit komt de gay empowerment keihard aan. Een bijzonder moment. De beats zijn tof en zijn skills als mc mogen zeker niet onderschat worden, maar meer dan alles is Le1f een geweldige performer. (Christiaan Walraven) 

Mykki Blanco

Mykki Blanco is nerveus. De zwarte vegen onder zijn ogen zijn uitgelopen. Hij - correctie: zij - is een aangeslagen strijder, die zich nooit gewonnen zal geven. Blanco is een fenomeen, afkomstig uit de New Yorkse undergroundscene en vaandeldrager van de gay rap. 'Ze' heeft maar een kwartier de tijd, en dat is niet genoeg om het vat explosieven te doen ontploffen, maar wat een boeiende, zoekende muzikant is dit. Mykki Blanco is technisch een prima rapper, ondanks dat haar flow soms chaotisch is, maar het is vooral de intensiteit en kwetsbaarheid die haar een magnetische performer maken. De tattoos op haar lichaam ogen als vluchtige krabbels, waarachter fascinerende verhalen schuil moeten gaan. (Atze de Vrieze) 

Brooke Candy

De Californische rapster Brooke Candy is bisexueel. Telt dat dan? Ik vind van wel, zeker ook omdat ze haar fans de #fagmob noemt. Zowel stripper als rapper opent ze haar optreden met de vraag: "can you see my nipples?" Dat kunnen we inderdaad maar al te goed, dwars door haar gaastruitje heen. Ze kreeg vorig jaar enige bekendheid door haar rol in de video van Grimes' Genesis, maar staat sinds een half jaar ook zelf in de spotlights. Haar stijl combineert seksisme en feminisme, met tracks als I Wanna Fuck Right Now, Pussy Make The Rules en Das Me ("Next time they call you a slut, Brooke Candy tells you not to give a fuck"). De tracks zijn goed en het publiek gaat helemaal los, maar haar liveraps zijn niet best. Haar enige redding hierin is het feit dat de raps gewoon vanaf band komen en zij er slechts op laag volume overheen rapt. (Christiaan Walraven) 

Zebra Katz

Wanneer Zebra Katz opkomt heeft hij een leren masker op met ritsje voor de mond. Erg kinky, maar niet bevorderend voor zijn raps. Gelukkig gaat het masker snel af. Zebra Katz blijkt bijzonder knap, zowel mannen als vrouwen staan op de eerste rijen weg te smelten voor de rapper uit New York. Zijn tracks zijn minimaal geproduceerd en de raps lijken soms wel in slow motion te worden uitgevoerd. Op het podium bijgestaan door MC Njena Reddd Foxxx en Dj Dirty Fingers geven zij een bijzonder sterke show, met ruimte voor alle drie om hun ei kwijt te kunnen. Sterkste nummer in de set is Ima Read, over het gebruiken van taal in plaats van vuisten om iemand op zijn plek te zetten. Kennis is volgens hem het belangrijkste wapen dat je in huis kunt hebben. (Christiaan Walraven) 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12