#PP13: Hitmachine The Opposites dondert over Pinkpop heen

Bliksem komt laat maar slaat des te harder in

Tekst: Timo Pisart, foto's: Jelmer de Haas ,

Puur goud: The Opposites ('we doen er nog ééntje, Pinkpop!') zwengelt het hardcore-anthem van Thunder erin. Effectbejag, misschien, maar wat werkt de tekst die over het veld schalt goed: 'Er staat een paar duizend man om me heen, licht uit en klaar om te gaan.' En dan, als de beat erin komt, gaat Pinkpop kapot. Tot ver voorbij de geluidstoren, welteverstaan. 'Kippevelmomentje,' zo zeggen de heren zelf gekscherend. Maar serieus: daar kent de show vandaag er wel meer van.

CONCERT:
The Opposites, Pinkpop Mainstage, zaterdag 15 juni 2013

MUZIEK:
De hiphop-hitmachines Big2 en Wimpie Brown zitten alweer bijna een decennium in het vak, en worden maar groter en groter. Geen wonder, want er komen maar hits en hits en hits en hits bij, en ze zijn allemaal van hoog niveau. We horen gouden oudjes Me Nikes, Dom, Lomp en Famous (met Dio!) en Broodje Bakpao maar het zwaartepunt van de set ligt vandaag op het jongste album Slapeloze Nachten. Daarin stuiteren ze van poppy electro naar hardcore met een trapbeat eronderdoor.

PLUS:
Halverwege de set komt megahit Hey DJ voorbij. Tijd voor het allersimpelste dansje óóit, dus: eerst twee stapjes naar links, dan twee stapjes naar rechts. Iedereen doet mee, en eerlijk gezegd: wat ziet dát er dom uit. 'Jullie zijn echt schattig', grijnst Willem. Hij herhaalt het nog eens. 'Maar we zijn hier toch niet gekomen om schattig te zijn?!' En zo is het. Ze gooien er een dubstep-drop doorheen en vanaf dat moment gaat Pinkpop overstag met een overdaad aan magische momenten. De gabberbeats van Dom, Lomp en Famous, Broodje Bakpao en Thunder bijvoorbeeld. Willem en Twan die tijdens de afsluiter crowdsurfend het publiek over gaan. En de moeder van Twan, die in het publiek staat en na een shout-out van zoonlief haar eigen gezicht terugziet op de grote schermen aan weerszijden van het podium. Later zoomen we nog eens op haar in, terwijl ze (heus waar!) de verse van Dom, Lomp en Famous meezingt. Je zou er toch bijna een traantje van wegpinken? Het is de eerste keer dat de Opposites op de Pinkpop Mainstage staan, en gelijk de eerste keer dat het publiek zo losgaat dit weekend.


MIN:
Tja, het duurt wél effe, hoor, voordat dat gedonder losbreekt. Set-opener Droom, Denk, Doe valt compleet dood. 'Ik weet dat het nog een beetje vroeg is, dat het pas het eerste liedje is, maar als die beat dropt wil ik dat iedereen springt,' vindt Twan. Dat gebeurt even, maar duurt nog geen minuut. In het daaropvolgende Rollende Steen komt de bevriende Spasmatic even op met een elektrische gitaar, voor een lelijke spierballensolo. Althans, dat had het moeten zijn, maar daar is de jongen eigenlijk niet goed genoeg voor. Geen rockposes ook, eerder een ongemakkelijke blik. Des te komischer is zijn reactie achteraf: 'Nailed it.' Omdat ze behoorlijk mellow openen, komt zelfs Sukkel voor de Liefde met Mr. Probz niet écht aan.

CONCLUSIE:
Hadden we op deze plek maar kunnen schrijven dat The Opposites als een ware hitmachine over Pinkpop heen dondert, een hele set lang. Dat ze glorieus Landgraaf platbombarderen met al die waanzinnig goede tracks. Ze schoten in het begin van de set net te vaak mis voor een summa cum laude, moesten er net te lang en hard voor werken, maar laten we wel wezen: dat onweer van The Opposites kwam wel degelijk, en des te harder. 'DIT IS THUNDERDOME!'

CIJFER:
8