#PP13: Overbodig Handsome Poets knap vervelend

Krabben tot het bloedt bij positivo-pop van eigen bodem

Tekst: Timo Pisart, foto's: Jelmer de Haas ,

'We are on this road together, kom op jongens, met z'n allen!' Een glimlach prijkt op het gezicht van de zanger van Handsome Poets. En ja hoor, de vroege vogels in het veld klappen gedwee mee alsof ze bij Paul de Leeuw in de studio staan, en springen mak op en neer voor 'Dance (The War Is Over)'. Is er een betere manier om het Pinkpop-hoofdpodium te openen dan met de positivo-pop van deze vrolijke mannen uit Gouda?

CONCERT:
Handsome Poets, Pinkpop Mainstage, vrijdag 14 juni 2013

MUZIEK:
Het is een ondankbare taak: de o-zo-grote mainstage in Landgraaf openen. Meestal is de twijfelachtige eer aan een bandje van eigen bodem, en meestal slaat dat compleet dood. Het publiek staat er nog een beetje achter zijn oren te krabben, als die tenminste niet onder het gloednieuwe Pinkpophoedje gebukt gaan. Zouden de Handsome Poets er nachtmerries over hebben gehad? Vast niet, daar zijn ze vandaag véél te vrolijk voor. De boodschap vanaf de mainstage is eenduidig: 'Everything is allright! Can I get an aaaaamen?!' Die overdaad aan positiviteit brengen ze in festivalwaardige liedjes tussen electropop met jaren tachtig-synths en gitaarpop. Met de extra percussionist die ze vandaag meenemen klinkt Handsome Poets nog het meest als een EO-versie van Friendly Fires, maar noem gerust ook 3FM-fähige namen als Bastille en Imagine Dragons. Sky on Fire is verreweg hun grootste hit, die door de NOS werd gebruikt rond de Olympische Spelen 2012. Levert dat wat op? Jazeker, meer dan een miljoen plays op Spotify, bijvoorbeeld.

PLUS:
Ondankbare taak of niet: Handsome Poets verzuipt niet in de festivalweide. Meeklapmomentje hier, gitaarsolo daar en natuurlijk 'moeten jullie ook even zinguuuuuuuh, Pinkpoooohop!' Godzijdank heeft de zanger zijn wel érg brave uitstraling ingeruild voor een stoer zonnebrilletje en vliegt hij met gehurkte knieën en breed uitgeslagen armen over het podium. Desnoods vormt hij een hartje met zijn handen terwijl hij zingt: 'We need to start feeling more heart.' Of zingt hij een liedje over Mr. Lucky One, 'die al het geluk in de wereld vond.' Zo veel festivalshows doen in de provincie, dat betaalt uit: ze weten waar ze de spanningsboog kunnen vergroten of een meeblèrmomentje moeten inbouwen.

MIN:
Dat alles voelt echter als een stelletje goedkope trucs: de gitaarsolo's zijn inwisselbaar, écht meegeklapt of -gezongen wordt er niet en de toch niet al te beste liedjes worden verminkt voor de weide. Ook het materiaal op zich helpt niet mee: collegae Bastille en Imagine Dragons weten wellicht een nieuwe draai aan het electropopgenre te geven, maar Handsome Poets klinkt aardig gedateerd. De grootse gebaren van de zanger voelen geforceerd: hoe vaak zou hij thuis een dvd'tje van Chris Martin aanzetten en notities maken? En dan gaat die positieve uitstraling ook nog behoorlijk jeuken, zozeer zelfs dat je wil krabben tot het bloedt…

CONCLUSIE:
…maar bloeden gaat het nergens bij Handsome Poets, zo keurig spelen ze vandaag binnen de lijntjes van Landgraaf. Een gedrocht van een show, maar vooruit: hij blijft wél overeind staan als opener van de Mainstage. 

CIJFER:
4,5