#PP13: Weersverwachting Pinkpop: "Met 23 graden in de zon goed blijven insmeren!"

"Verder blijft het droog, ik heb de haan gewoon horen kraaien"

Paul Bijkerk ,

Het Pinkpop Festival staat voor de deur, wat moet er allemaal mee dit weekend? Moeten de poncho's, dikke truien en lange broeken weer uit de kast gehaald worden? Of kunnen net als vorig jaar vooral de slippers, zwembroeken en zonnebrillen mee? Wat zijn de weersverwachtingen voor Pinkpop dit jaar? 3voor12 sprak met de weermannen Thijs Zeelen en Jos Hanssen.

Volgens het maandoverzicht dat weerman Thijs Zeelen van Meteo Limburg opstelde, mogen we blij zijn dat Pinkpop dit jaar niet tijdens het Pinksterweekend in mei plaatsvond. "De meteorologische lente, die duurt van maart tot en met mei, is in Limburg de koudste geworden in bijna dertig jaar: het was de koudste lente sinds 1984." Dit blijkt uit metingen sinds 1946 van het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek.

Dit Pinkpop weekend wordt het volgens Zeelen zeer gunstig weer: "Het ziet er goed uit, op een enkele bui na blijft het droog. De temperatuur zal rond de 21 graden schommelen, met de zon stijgt het kwik in de middag naar zo'n 23 graden; al met al een zeer aangename temperatuur. In de avond gaat het wel snel afkoelen en er komt een vrij matige westelijke wind. Landgraaf zit in een gunstige hoek wat betreft de buien, die komen namelijk uit het noordoosten. Het wordt in ieder geval niet zo'n warme Pinkpop als afgelopen jaar. De zonkracht zal zo'n 6 tot 7 op de schaal van 10 zijn. De bezoekers zullen zich dus wel goed in moeten blijven smeren. Want je verbrandt heel hard in de voorjaarszon." De weerman heeft zelf in 1987 eenmaal Pinkpop bezocht, toendertijd nog in Noord-Limburg. Welke band er toen het meeste indruk maakte wist hij niet meer, wel dat het toen extreem noodweer was.

'Weer voorspellen is een gevoelskwestie'

Volgens Jos Hanssen is het voorspellen van het weer een gevoelskwestie. Voorspellen aan de hand van boeren wijsheden is zijn kracht. Hanssen is al jaren samen met Pierre Lemmens als duo te zien op TV Limburg in het programma De Waerknöppele. Op een komische manier geven de twee het weerbericht een eigen invulling. Zijn weersverwachting voor dit weekend: "Het wordt festivalweer, een beetje dauw op het gras in de ochtend, zeker gunstig als je de dag van tevoren hebt gedronken om nog met je hoofd op het koude gras te blijven liggen. Verder blijft het droog, ik heb de haan gewoon horen kraaien. Zoals het bekende gezegde: Als de haan niet kraait voor 't ochtendrood, gaat het regenen - of de haan is dood."

Hanssen is dit jaar zelf ook weer van de partij: "Ik ben wel een beetje teleurgesteld in het programma, ik mis wat nieuwe dingen. Ik had graag Alabama Shakes op het programma gezien. Ik heb er uiteraard wel weer zin in. Gewoon lekker een pint pakken en wat bandjes kijken. Zolang het maar mooi weer is."