#PP13: Road to Landg(r)aaf

Trektocht naar het Zuiden komt op gang

Bas van Duren ,

Roze hoedjes, flinke rugzakken en volle treinen rond Sittard. Iedere vorm van twijfel wordt snel weggenomen: Pinkpop is weer in het land. De trektocht richting Landgraaf kent nog geen enorme omvang, maar voor onder anderen The Killers, Queens Of The Stone Age en Netsky komen minstens 30.000 man naar het Megaland. Een kleine impressie voor de weg ernaartoe.

Ze zitten goed vol; de pendeltreinen tussen Heerlen en Landgraaf. Zoals vaker heeft de NS de trein naar Maastricht laten opsplitsen vanaf Sittard. In het raam zoeven plaatsen als 'Sweikhuizen', 'Nieuwstadt' en 'Linne' voorbij, om pas drie dagen later weer te worden aangedaan. Ondanks de drukte is het in de trein rustig. Om elf uur 's ochtends is het voor veel mensen nog zaak om goed wakker te worden. Het zijn voornamelijk jongeren die kiezen voor het openbaar vervoer en netjes de weg vinden vanaf het station naar het terrein. Een omwonende van station Landgraaf ziet ze al jaren voorbijkomen: 'Nog nooit een probleem gehad.'

De gemeente Landgraaf heeft voor de gelegenheid een hoop spandoeken opgehangen met de tekst 'Welkom in Landgraaf' waarbij de 'g' en 'aaf' (samen: gaaf) in een andere kleur zijn gedrukt. Woordgrapje. De omwonende van het station kan er wel om lachen. 'Hier gebeurt naast Pinkpop helemaal niets.' Het lijkt erop dat hij en de rest van het dorp daar geen enkel probleem mee heeft. Landgraaf = Pinkpop en zo zal het voorlopig wel even blijven.