#PP13: Die Antwoord is freaky, and we like them a lot

Zuid-Afrikaans rap-trio is retro en futuristisch

Atze de Vrieze ,

De moeilijkste Lowlandsprijsvraag die we ooit bij 3voor12 gehad hebben luidde alsvolgt: Wat moet je weten om kaartjes te winnen? Mailtjes, brieven, smeekbedes, vraagtekens, iedereen dacht dat we gek geworden waren. Maar één persoon wist de oplossing: Die Antwoord.

CONCERT:
Die Antwoord, Pinkpop Brand Bier stage, zondag 16 juni 2013

MUZIEK:
Ze noemen het 'zef', een unieke Zuid-Afrikaanse bastaardzoon van hiphop en gettobeats met oudwetse rave-sounds. In het Afrikaans gerapt dus, die half verstaanbare vorm van Engels met soms Nederlandse woorden. Fok jullie naaiers, schreeuwen we allemaal mee, een statement dat natuurlijk gericht is aan de foute muziekindustrie. Die Antwoord maakte na het veel-gehypte debuut $O$ ruzie met hun major label Universal en vocht zich naar een eigen label.

PLUS:
Ruzie wil je niet met die twee. Ze zien er in elk geval gevaarlijk uit. Hij oogt als een overjarige Duitse raver, met zijn spitse gezicht en geblondeerde stekels. Wat een figuur, die Ninja. In eerste instantie is hij, net als de andere twee leden van de groep, gekleed in een oranje skipak. Maar al snel toont hij zijn pezige lichaam, met daarop namen en titels van alles wat belangrijk voor hem is. 'Ten$ion' staat er met grote letters midden op zijn buik, de titel van het laatste album. Haar naam staat er ook tussen, op zijn arm: Yo-landi Vi$$er. Zij is zo mogelijk een nog vreemder figuur. Haar kapsel is net zo eng geblondeerd, haar oogopslag is buitenaards, haar heliumstemmetje ronduit bizar. 'I fink you're freeky and I like you a lot,' zingt ze terwijl gaandeweg steeds meer kleren uitgaan en een minuscuul elektrisch geladen lichaampje tevoorschijn komt. En dan is er nog een gemaskerde dj, genaamd Hi-Tek. Hij is verantwoordelijk voor de harde en vreemde beats, die het Pinkpoppubliek wel uitstekend lijkt te begrijpen. Tracks als 'Fatty Boom Boom' en 'Baby's On Fire' gaan over ordinaire seks, terwijl 'Rich Bitch' een meer maatschappelijk statement bevat: fuck the upperclass. Geld speelt een rol, een heel grote zelfs. De dollar-tekens staan in Ninja's lijf gegrift, maar vooral in zijn hoofd. Dat geldt natuurlijk voor meer rappers, zeker in Amerika, maar Die Antwoord geeft er een activistische getto-twist aan. Explosief!

MIN:

Eerdere shows in ons land leverden toch wat teleurgestelde reacties op. De show was niet zo bijzonder als de hype rond de act deed vermoeden. Inmiddels heeft de groep duidelijk meters gemaakt en meer sterke tracks op het repertoire, maar een alles overrompelende machine is Die Antwoord nog steeds niet.

CONCLUSIE:

Die Antwoord is retro en futuristisch, hipster en plat, grappig en bloedserieus. Een unieke combinatie van tegenstellingen, gedragen door twee karakters van formaat. Voor Ninja is Die Antwoord het eindresultaat van jaren lang zoeken en creatieve vragen stellen. Dat antwoord is de origineelste act van het weekend.

CIJFER:
8