#PP13: Muzikale achtbaan van C2C

Draaitafelkunstenaars maken geen geïnspireerde indruk

Tekst: Paul Bijkerk, Foto's: Bart Notermans ,

Vier Franse heren uit Nantes, de twee dj-duo's Hocus Pocus en Beat Torrent, vormen het kwartet C2C. De draaitafelmeesters, ook wel bekend als Coups2Cross, hebben de kunsten van het scratchen op de draaitafel goed in de vingers: ze werden niet voor niets vier maal team dj wereldkampioen. In een volle tent starten de muziekkunstenaars met vier dj-booths op een rij. Met vooral oog voor het dj-deck wordt het volk zwaaiend met een handje in de lucht ontvangen. Het publiek bij de Brand Bier stage wordt door een muzikale achtbaan getrokken: van hiphop, blues en latin jazz tot funky electro.

CONCERT:
C2C, Pinkpop Brand Bier stage, zaterdag 15 juni 2013

MUZIEK:
De heren van C2C putten uit diverse muziekstijlen voor hun repertoire. Vorige zomer werd het nummer 'Down the Road', van debuutplaat Tetra met diverse vocale gastbijdragen, een hit op de Nederlandse radio. Een dansbare funky track met sample van Muddy Waters, als uit de hoogtijdagen van samplemasters Fatboy Slim en Moby.

PLUS:
De visuals op de dj-booths tonen een mooie lichtshow van allerlei felgekleurde vormen. Het dj-kwartet splitst halverwege de show de vier podia in twee groepen. Er ontstaat een battle tussen de duo's Hocus Pocus en Beat Torrent. Het publiek wordt met drukke gebaren in tweeën gedeeld en krijgt de opdracht voor het beste duo te juichen. Jammer dat de battle al na één nummer voorbij is, een duidelijke winnaar is dan ook niet aan de orde en de formatie wordt weer terug in de basisopstelling gezet. The show must go on.

MIN:
Toch jammer dat je de vingervlugge handelingen van het kwartet draaitafel-kunstenaars niet kunt zien. Misschien hadden ze een camera boven de dj's kunnen hangen. Bij de bekende liedjes 'Down The Road' en 'Happy' raakt het publiek compleet in extase, maar wanneer vervolgens een latin jazz liedje wordt gestart, verlang je eerder naar een luie stoel op een zondagochtend dan naar een dansje in een volle Brand Bier-tent, zonde. 

CONCLUSIE:
C2C laat duidelijk draaitafelskills zien en horen. Jammer dat de mannen slechts één keer vanachter de draaitafels tevoorschijn komen om wat meer contact met het publiek te zoeken. Tijdens het eerbetoon aan The Beastie Boys met het nummer 'Intergalactic' rennen de mannen over het podium om de raps van het nummer in te zetten. Het is een mooie ode, maar hij komt wat plompverloren de set in vallen. Het optreden lijkt routineus en ongeinspireerd, het doet erg denken aan de set die vorig jaar al op Lowlands werd gespeeld. Af en toe werpen de dj's een wat verontwaardigde blik naar het publiek omdat ze geen uitbundige reacties en gejuich krijgen. Arrogantie lijkt er langzaam in te sluipen. De gaten die aan het einde van de set in het publiek zijn ontstaan, tonen dat de Fransen niet elke tentbezoeker hebben weten te bekoren met hun muzikale achtbaan. 

CIJFER:
5,5