#PP13: Alt-Jeeminee wat goed

∆ De driehoek blijft de sterkste constructie ∆

Door Timo Pisart, foto's Bart Notermans ,

Green Day komt op met 'Bohemian Rapsody' en het thema van 'The Good, the Bad and the Ugly'. En Alt-J? Die komen op met 'Niggas in Paris'. Het staat zo hard dat het pijn doet. Verschil moet er zijn, zullen we maar zeggen. Even later coveren ze Kylie Minogue met een Dr. Dre-beat. En dat terwijl we Alt-J bijna een folkbandje zouden noemen. In alles is Alt-J nét even anders, en dat maakt de show vandaag op Pinkpop een heel bijzondere.

CONCERT:
Alt-J, Pinkpop Brand Bier stage, zondag 16 juni 2013

MUZIEK:
Alt-J omschrijven is bijna onmogelijk. In aanleg zijn het folkwijsjes, maar dan tot op het bot ontdaan van alle tierlantijntjes, en vervolgens met een producersblik benaderd. Dat betekent: hele diepe subbassen, vreemdsoortige drumritmes, atypische gitaarlijntjes en kikkerkoorzang. Ze hebben er ook een handje van om die instrumenten soms plotsklaps allemaal weg te trekken en a capella verder te gaan. Luister maar, het klinkt écht heel raar. An Awesome Wave, het debuutalbum van Alt-J, is verleden jaar uitgeroepen tot 3voor12 Album van het Jaar. Het is dus een héél goede plaat, dat moge duidelijk zijn. Ze spelen hem vandaag vrijwel helemaal. En live doet Alt-J er gerust nog een schepje of wat bovenop.

PLUS:
Schepje een: 'Slow Dre', inderdaad een mash-up tussen 'Slow' en 'Still Dre'. Het klinkt zwoel, maar tegelijk angstaanjagend en buitenaards. Alsof Kylie Minogue en Dr. Dre met z'n tweeën naar Mars vertrokken om een buitenaardse liefdesbaby te scheppen.
Schepje twee: het geluid is gewoon kristalhelder. Alles is te horen, en de subbassen trillen dwars door je schedel heen. Daar staat of valt een show van Alt-J bij, want die subtiliteiten zijn van essentieel belang. De band speelt en zingt perfect en zo'n beetje alles van An Awesome Wave komt voorbij. Ook coveren ze 'A Real Hero' (bekend van de Drive-soundtrack), geheel a capella en loepzuiver. Wow.
Schepje drie: het publiek. Alt-J is het tegenovergestelde van in your face, en daar moet je wat geduld voor hebben. Dat is er vandaag. Denk nou niet dat ze gewoon in slaap zijn gevallen. Dat blijkt wel in 'Taro'. Daar zit op driekwart een meeschreeuwmomentje in. Eén keer. Alleen die twee woorden. De band gaf niets aan. En toch, toch zong de halve tent het mee. 'Hey Taro!' Magisch.

MIN:
Nieuwe song' Buffalo'? We hadden het echt wel zonder dat refreintje 'the buffalo from buffalo, who are buffaloed by the buffalo' kunnen stellen. Klinkt mooi, hoor, maar wat een kinderwijsje. En nog iets: wie een Windows-computer heeft, die kan dus helemaal niets met alt-j. Mac-gebruikers wel: ∆ ∆ ∆.

CONCLUSIE:
De Driehoek blijft de sterkste constructie.

CIJFER:
∆ (maar serieus: 8,5)