#LL13: Nine Inch Nails voor beginners

Vijf redenen waarom je naar de Alpha moet gaan vrijdag

Tim Schakel ,

Ze zijn voor velen misschien een verrassende afsluiter van de eerste dag op Lowlands, maar Nine Inch Nails is een act die je niet wil missen. Voor degenen die geen idee hebben wie of wat deze industrial-act is, introduceren wij NiN aan de hand van vijf songs, waarmee ze met name in de jaren negentig furore maakten. 3voor12 vroeg Nine Inch Nails-kenner Jurgen van den Brand om ons te helpen. Hij is één van de mannen achter het prestigieuze Roadburn festival, runt het Burning World Records label en kent de band als geen ander.

“Nine Inch Nails moet je zien vanwege de intensiteit van de live-shows”, vertelt Van den Brand. De optredens staan bekend als agressief, maar op een goede manier, en Trent Reznor is een showman waar je u tegen zegt. “De eerste keer dat ik de band zag was in 1994 in Amsterdam. Reznor sloeg toen zijn toetsenist met keyboard en al van het podium af. Toen dacht ik; dit is oprecht. Hij leefde zijn muziek toentertijd letterlijk.” De frontman is inmiddels flink wat jaren ouder en de kans op een uitspatting is daardoor wat kleiner geworden. “Er is geen drugs meer in het spel, dus de optredens zijn voorspelbaarder.” Toch is er genoeg reden om er heen te gaan. “Ze zijn nu meer een ingespeelde rockband met een dijk van een setlist. Het is bovendien nog steeds redelijk underground, maar ze hebben songs die mensen die geen fan zijn ook kennen.”

Hieronder vijf nummers die Jurgen tipt om aan te tonen dat Nine Inch Nails een act is die je niet mag missen morgen.

Head Like A Hole

“Deze single afkomstig van de doorbraakplaat Pretty Hate Machine van Nine Inch Nails was meteen een grote hit. Het was het eerste nummer dat ik hoorde.Trent Reznor pakte de thematiek van de industrial wereld en daar zat ik helemaal in toentertijd. Met name de agressie en de energie van deze track spreken mij aan. Het komt gevoelsmatig keihard binnen.”

March of the Pigs

“Dit nummer is afkomstig van mijn favoriete album The Downward Spiral. Hier kreeg de band voor het eerst een eigen geluid. De plaat is warmer dan voorganger Pretty Hate Machine. De agressie en de ruwe sferen zitten er nog wel in, maar de standaard 80-ies beats zijn verdwenen. Ik zou deze plaat omschrijven als een fase van verlichting.”

Hurt

“Nog een nummer afkomstig van The Downward Spiral. Deze track heeft een nieuwe boost gekregen, doordat Johnny Cash het heeft gecoverd. Hurt is een privé-verhaal en er zit veel pijn, onmacht en berusting in. Deze song kwam enorm binnen toen ik ze live zag in Paradiso. Gevoelsmatig is dit zijn diepste plaat. Je kon horen dat Trent Reznor er doorheen zat. Niet voor niets is hij er een paar jaar tussenuit gegaan.”

The Day The World Went Away

"Het pure gevoel van de plaat The Fragile, waar deze track op staat, is afgenomen. Het verdriet is minder hoorbaar, ondanks dat het een rustig en gevoelig nummer is. In deze track verwerkt hij flitsende zangsamples, die kenmerkend zijn voor de band en de song maken. Als ik nu de setlist bekijk is het één van de betere nummers."

Copy of A

“Dit nummer is net uitgebracht en is de tweede single van de aanstaande plaat Hesitation Marks. De muziek is meer op meta-niveau dan vroeger. Thematieken zoals de digitale wereld, zijn nog steeds aanwezig, maar het is afstandelijker. Copy of A is wederom een ambachtelijke plaat en laat zien dat ze het niet verleerd zijn. Trent Reznor heeft de stijl van zijn muziek behoorlijk uitgekristalliseerd.”

Nine Inch Nails is vrijdag 16 augustus om 21.30 uur te zien in de Alpha op Lowlands