#LL13: Geconcentreerde Jacco Gardner maakt belofte waar

Strakke show in de India

Sjoerd Huismans, foto's Nick Helderman ,

Tot vervelens toe lees je in elk verhaal over Jacco Gardner wel hoe snel zijn ster is gerezen in het buitenland. Vanmiddag de kans voor Lowlands om eens vroeg uit de slaapzakken uit te komen en de grote kleine man uit Hoorn in eigen land wat liefde te komen geven. En die kans wordt gegrepen. ‘Goed om jullie allemaal te zien, in zo’n groten getale nog wel!’ zegt Jacco Gardner opgetogen aan het begin van het een optreden dat uitstekend verloopt.

HET CONCERT:

Jacco Gardner, Lowlands India, zondag 18 augustus 2013

DE ACT:

Jacco Gardner kan op Lowlands de volgende stap zetten in zijn muzikale Blitzkrieg die hem al langs Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de VS voerde. Zijn rijk georkestreerde psychedelische sixtiespop (hij noemt het zelf barokpop) werd dan ook breed opgepikt door de blogs, beginnende met NME en later onder meer Pitchfork en The Guardian. Denk aan Pink Floyd in het Syd Barett-tijdperk. Of aan hedendaagse bands als The Horrors en Temples, zelf ook fan van het wonderkind uit Hoorn. Bands die Gardner misschien wel voorbijgestreefd is.
 

HET NUMMER:

Een aantal nummers van Gardner krijgt live een opvallend uitgesponnen psychedelische uitvoering. ‘A House On The Moon’ bijvoorbeeld, een b-side van single ‘Clear The Air’ nog wel, staat al als tweede nummer op de setlist en krijgt een lang en fraai instrumentaal einde. De band weet op dit soort momenten live echt iets toe te voegen aan de songs van Cabinet of Curiosities - toch een echte knutselplaat uit de studio. Knap.
 

HET MOMENT:

In het midden van de set dreigt het even in te zakken als de langzame tracks ‘How To Live Again’ (oorspronkelijk geschreven voor Gardners vorige band The Skywalkers) en ‘Watching The Moon’  achter elkaar gespeeld worden. Daarna grijpen Gardner en band het publiek er weer bij met ‘Where Will You Go’, een song die live erg goed overkomt door de rijke orkestrale sound. 
 

OOK OPMERKELIJK:

Een man heeft een gigantische kartonnen elpee in elkaar geknutseld met daarop Jacco Gardner - The Riddle. Niet te missen, maar Gardner wijkt niet van de setlist af en het nummer wordt vanmiddag niet gespeeld. Ook de volgende single ‘The End Of August’, die in september uitkomt, krijgt vanmiddag nog geen première. Gardner heeft bij sommige nummers een extra bandlid, namelijk Hugo van de Poel van Earth Mk. II, die vanmiddag echter niets anders toevoegt dan eiershakers en sambaballen.
 

HET PUBLIEK:

De opkomst is zeker niet slecht, al tien minuten voor het optreden is de India aardig volgestroomd. Perfect podium voor de muziek van Gardner en zijn band, die toch het best tot zijn recht komt in een intieme setting. Het publiek staat aandachtig te luisteren, de bekendere nummers krijgen een warme ontvangst. Maar ook Gardner slaagt er deze editie van Lowlands niet in om met luistermuziek de India een uur lang vast te houden: aan het eind is het een stuk leger dan aan het begin. Maar bij het grootse applaus aan het eind klapt elke bezoeker voor twee.

HET OORDEEL:

Waar op Best Kept Secret een aantal slordigheden nog de vaart uit het optreden haalden, razen Gardner en zijn band vanavond in strak tempo door de show heen. De band staat uiterst geconcentreerd op het podium en ook bij de psychedelische uitstapjes verliezen de muzikanten geen moment de controle. Vooral bassist Jasper Verhulst, overgekomen van Moss, maakt indruk met een kraakhelder basgeluid dat de songs veel extra groove geeft. Gardner maakt veel contact met het publiek in de introducties van zijn songs. 'Summer’s Game' bijvoorbeeld staat vanmiddag in het teken van de zomer die voor Gardner helemaal heeft gebracht wat hij ervan verwachtte.
 
Gedurende het optreden zijn er fraaie dromerige visuals op de schermen naast het podium, die helaas niet helemaal tot hun recht komen door invallend zonlicht. Als gezegd dreigt het soms even te verslappen, dat gebeurt bijvoorbeeld ook in het psychedelische outro van ‘Lullaby’. Maar daarna kopt Gardner hem gemakkelijk in omdat hij ‘The Ballad of Little Jane’ en ‘Chameleon’ nog op de setlist heeft staan. Gardner doorstaat zijn Lowlandsdebuut met verve.

DE FOTO: