#LL13: Half Moon Run naar de top

Canadezen overtuigen met catchy songs en frisse energie

Tim Schakel, foto's Tim van Veen ,

Met de eerste dag van Lowlands nog in de benen is iedereen vandaag nog aan het bijkomen, voordat Half Moon Run begint. Daughter speelde eerder op de dag een goede show, maar laat je mentaal niet beter voelen. Dit lukt de tweede act wel. Alle katers in de India verdwijnen spontaan wanneer het optreden begint. Met frisse energie tovert Half Moon Run een glimlach op de gezichten van het publiek. Is dit de definitieve doorbraak van de band?

HET CONCERT:

Half Moon Run, Lowlands India, zaterdag 17 augustus 2013 

DE ACT:

De Canadese band Half Moon Run maakt mooie songs met een diepere laag eronder. Na drie of vier luisterbeurten van album Dark Eyes valt er nog genoeg te ontdekken. De muziek wordt vaak vergeleken met Fleet Foxes en Radiohead. Toch heeft Half Moon Run een eigen geluid; het is rauwer dan de eerstgenoemde en luchtiger dan de laatstgenoemde.

HET NUMMER:

'Full Circle' is de track die mensen uit volle borst meezingen; het is een absoluut hoogtepunt van de set. Lowlands geeft veel liefde aan de band en deze song staat hier vandaag symbool voor. Het nummer heeft een ijzersterk refrein en de ritmes zijn heerlijk. De leden van Half Moon Run stralen wanneer ze merken dat het publiek de tekst kent.

HET MOMENT:

Bij het laatste nummer besef je het: dit optreden van Half Moon Run wordt een van de hoogtepunten van Lowlands. Ze sluiten de show af met 'She Wants To Know.' Een begrijpelijke keuze, aangezien het nummer een mooie climax heeft. Ze hadden ook met hit 'Full Circle' kunnen eindigen. Dat ze dit niet doen is kenmerkend voor de band; ze hekelen voorspelbaarheid en daarom blijft de show boeiend.

OOK OPMERKELIJK:

De tent is vol, wanneer 'Call Me in the Afternoon' wordt ingezet. Hier beginnen de bezoekers wakker te worden na een lange eerste festivaldag. Het publiek is aan het dansen en de mensen die de band niet kennen, worden de tent ingelokt. Bij dit nummer hoor je hoe goed de mannen van Half Moon Run kunnen zingen. De driestemmige samenzang van de band is indrukwekkend en een belangrijke meerwaarde voor hun muziek.

HET PUBLIEK:

Een voor een worden de meisjes verliefd op de jongens uit Canada tijdens het optreden. Logisch, want het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk. Ze dansen, springen en hebben geen moeite om te communiceren met het publiek. Zij krijgen hierdoor de fun factor. De band is zichtbaar onder de indruk en de drummer laat al tijdens de show weten dat het optreden een hoogtepunt is in hun prille carrière.

HET OORDEEL:

Het is dat we geen cijfers meer geven tijdens deze editie, anders was het een dikke negen geweest. Een zeer geslaagd optreden van talentvolle jongens, die allemaal van instrumenten wisselen tijdens het optreden. De set is gevarieerd en dwingt je om te luisteren. Half Moon Run is namelijk geen act waarbij je kan springen en meeschreeuwen. De songs zijn catchy, maar niet cheesy en de sound is dik in orde. Dit zou zomaar de definitieve doorbraak van de band kunnen betekenen.

DE FOTO: