#LL13: Daughter grossiert in verstilde pracht

Britten hakken er emotioneel lekker in, zo vroeg

Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Koffieconcerten hakken er extra hard in op Lowlands, niet alleen omdat ze zo vroeg zijn. De programmeurs doen ook hun uiterste best daar iets bijzonder te boeken. Dat pakte blijkbaar zo goed uit op de zondagochtenden, dat nu ook op de zaterdagochtend zo'n tijdslot kent. Half twaalf, de laatste flarden slaap worden weggespoeld met een bakkie leut - of het eerste biertje natuurlijk - en de introverte indiepop van het Britse Daughter op het podium.

HET CONCERT:

Daughter, Lowlands India, zaterdag 17 augustus 2013

DE ACT:

Londense folkpop meets shoegazer rond zangeres Elena Tonra. Eerder dit jaar verscheen hun debuutalbum If You Leave op het roemruchte label 4AD, dat vroeger Cocteau Twins, Lush en This Mortal Coil uitbracht - in die hoek moet je deze moderne variant dan ook zoeken. Gefrustreerde meisjesteksten met uitwaaierende dynamische gitaargalm, onder meer door het gebruik van de strijkstok op een elektrische gitaar. Een vierde bandlid half achter de schermen ondersteunt het geluid op onder meer toetsen.

HET NUMMER:

'Youth'. Ondanks de ballad toch wel een meeklapmomentje.

HET MOMENT:

Reeds om 11.42: 'Dit nummer heet "Amsterdam",' kondigt Tonra aan, zich even later pas realiserend dat Amsterdam niet zo ver weg is - en de reactie van het publiek met een giechel begroet. Het ijs is gebroken.

HET PUBLIEK:

Vroege vogels, braaf No Risk Disc bij de Plato kopend publiek en verder iedereen die vroeger ook gepest is. Opvallend veel meisjes in de volle Charlie.

HET OORDEEL:

Het juiste concert op de juiste plaats. Hakt er lekker in met verstilde pracht en gedoseerde dynamiek. Vergeleken met hun optreden een half jaar geleden op het Rotterdamse festival Motel Mozaïque is de band veel zelfverzekerder geworden. Wat ook helpt, is dat ze tegenwoordig een gitaarroadie kunnen betalen, die hen de reeds gestemde gitaren aanreikt waardoor het probleem van de hinderlijk lange pauzes tussen de nummers opgelost is. De band is ook onverwacht mededeelzaam: zo vertelden ze dat ze gister niet zo veel gedronken zouden hebben, als ze hadden geweten hoe vol het in de tent zou zijn, en dat ze blij waren dat de instrumenten ook gearriveerd waren vandaag - gisteren hadden ze apparatuur moeten lenen op het Belgische Pukkelpop festival. Ondanks de introverte muziek maakt dit soort opmerkingen de band innemend. In combinatie met de bij vlagen prachtige muziek hakt dat er lekker in zo op de vroege morgen.

DE FOTO: