#LL13: AlunaGeorge van anticlimax naar climax

The Beauty en De Muzieknerd buigen valse start om tot popfeestje

Norbert Pek ,

Zo’n zeven uur voordat Disclosure de opwachting maakt in de Bravo, knalt hun dikke hit ‘White Noise’ al door de tent. AlunaGeorge, het duo dat meewerkte op het nummer, speelt de kersverse anthem doodleuk tegen het einde van de eigen set. Een zindering trekt door het publiek. De openingsact van van het danspodium zorgt dat de handen van de achterste rijen, voor het eerst deze Lowlands, gewillig in de lucht gaan.

HET CONCERT:

AlunaGeorge, Lowlands Bravo, vrijdag 16 augustus 2013 

DE ACT:

Aluna Francis en George Reid ontmoetten elkaar in 2009 via good old MySpace. De popsongs van het duo zitten ingenieuzer in elkaar dan op het eerste gehoor lijkt. Natuurlijk is de voorliefde voor nineties R&B hoorbaar. Aluna's zoete dameszang kruipt net zo goed naar Neneh Cherry als naar Lily Allen. De nodige scherpte komt van de mannelijke wederhelft. Reid plaatst zijn tegendraadse samples gedoseerd en laat de nummers altijd ademen. Hij heeft een voorliefde voor bliepjes waar Super Mario een extra vreugdesprongetje voor maakt. Maar wat hij ook doet, het popliedje behoort altijd overeind te blijven.

HET NUMMER:

De afsluiter van de set ‘Your Drums Your Love’ is naast ‘Attracting Flies’ de grote hit van het Londonse duo. Het publiek heeft de energie nog in de benen van het zojuist gespeelde 'White Noise' (zie onder) en beweegt gewillig mee met met het vindingrijke en catchy nummer.

HET MOMENT:

Nile Rodgers mag ‘Get Lucky’ niet zonder Daft Punk spelen, maar zo’n keiharde afspraak hebben Disclosure en AlunaGeorge overduidelijk niet gemaakt. Misschien klinkt het later vandaag iets beter bij Disclosure, feestelijk was het wel.

OOK OPMERKELIJK:

Omdat AlunaGeorge meespeelt en -zingt op ‘White Noise’ kan het geen cover worden genoemd, maar dat geldt wel voor ‘This Is How We Do It’ van Montell Jordan, de bonustrack van hun debuut Body Music. Het nummer past feilloos in de set en slaat, uiteraard, aan.

HET PUBLIEK:

De eerste kans om in de Bravo te dansen wordt niet met beide handen aangegrepen. Het publiek ziet Aluna Francis wulps draaien op het podium maar doet haar zeker niet na. Al is er voldoende ruimte voor de aardig gevulde Bravo. De hitjes maken wel wat los en als de set richting het einde versnelt, ontstaat het echte festivalgevoel. Het applaus transformeert van plichtmatig naar enthousiast.

HET OORDEEL:

De aftrap van AlunaGeorge is zorgwekkend. Aan Francis Reid ligt het niet. Okee, veel communiceren weigert ze, maar haar kirrende R&B-stem is kraakhelder, haar bewegingen stralen pure seks uit en haar outfit is gewaagd: de korte glitterrok, bovenstuk en petje komen regelrecht uit gedateerde videoclips of Beverly Hills 90210. Muzikaal gaat het alleen mis. George Reid, bijgestaan door een drummer en bassist, produceert een te gruizig, ondefinieerbaar geleid. Weg zijn alle finesses die ervoor zorgen dat AlunaGeorge de doorsnee pop overstijgt. Opeens moeten sterke nummers als ‘Attracting Flies’ en ‘You Know You Like It’ het vooral van de herkenning hebben. De zangeres houdt de boel overeind. Halverwege krijgt ze bijval als het geluid de goede kant op keert. De Montell Jordan-cover heeft al de nodige zuiverheid, maar AlunaGeorge is voor het eerst écht overtuigend met ‘Lost & Found’, meteen de welkome versnelling in de set. De nerdy George Reid revancheert zich volkomen in de tweede helft en laat elk ritme en elke synth op de juiste plek belanden. Bij afsluiter ‘Your Drums Your Love’ is het ideale broeierige geluid van AlunaGeorge volledig bereikt.

DE FOTO: