#LGW13: Aanstekelijk Afterpartees met 'proemgaas' vooruit

Opruiende garagepop uit Horst brengt debuutsingle uit op Le Guess Who?

Timo Pisart ,

Na een aanstekelijk brakke demo en shows op Incubate, Into The Great Wide Open en na Vampire Weekend, brengt de Limburgse garagepopband Afterpartees eindelijk een 'officiële' debuutsingle uit op het Groningse Kogar Records. En dan liggen Le Guess Who? en Noorderslag nog in het verschiet. Over verveling in Horst, solexen, de jongerencentra, en de mensen die het in hun hoofd halen Wonderwall te spelen op het strand.

"Proemgaas", zo stond er te lezen boven de hoofden van Afterpartees, toen ze de aftershow van Vampire Weekend speelden in de HMH. De uitdrukking in 't Limburgse dialect betekent zoveel als "vol gas geven". Ja, en Proemgas is de Solex-club te Horst die de vader van zanger Niek Nellen (23) ooit oprichtte. "In het kader van 'Hou het klein, hou het dicht bij jezelf'", lacht Niek. "Maar zelf heb ik geen Solex, en ik mag niet op die van mijn pa rijden, hij vertrouwt me er niet mee."

Het is typisch voor de Limburgse garagepopband Afterpartees, dat vol bravoure rammelende liedjes brengt over de kleine rafelrandjes van het leven. Over meisjes, vanzelfsprekend, maar bijvoorbeeld ook over de klotehekel die de jongens hebben aan Wonderwall, het overbekende liedje van Oasis. Echt? "Ja, echt. Dat jongens dat nummer met een akoestische gitaar durven te spelen op het strand voor een groep meisjes. Dat is toch de hel? Verschrikkelijk! Daar zingen we dus over."

Voorzichtig buzzt de naam Afterpartees al in Nederland, met slechts een demo op zak speelde de band al op Incubate en Into The Great Wide Open en werden ze geboekt voor Le Guess Who (aanstaande zaterdag tijdens het gratis toegankelijke middagprogramma) en Noorderslag. En nu is daar eindelijk de eerste officiële single First/Last op het illustere Groningse Kogar Records, van Elpee-boegbeeld en garagerock-godfather Jan Kooi. "Hij was onze kickstarter. Vanuit Limburg is het moeilijk om aan de bak te komen, omdat eh, we het gevoel hebben dat niemand hier wat geeft om muziek. Er gebeurt hier in Horst níets. Daarom mailden we naar traumahelikopter, speelden vervolgens in de kelderbar van Vera en daar was Jan die de boel aan het draaien kreeg."

Frontman Niek en zijn neef Sjors maakten al sinds hun twaalfde samen muziek in het Limburgse jongerencentrumcircuit. Van metalcore, punk en hardcore, raggend langs de sozen in de regio. Al gauw schaarde zijn broertje zich bij de band van Niek én werd er een bassist aangetrokken, en zo ontstond uiteindelijk Afterpartees. Want als je een enigszins afwijkende smaak hebt in Horst, dan pak je vanzelf een gitaar ter hand om de jongerencentra af te struinen. "Horst is de uitgaansstad in de regio, met een hippe tent, een apres-ski-tent en ga zo maar door: daar komen al gauw duizend jongeren per weekend op af. Wij vonden dat niets en gingen zelf feestjes organiseren en bandjes programmeren in OJC Niks, gewapend met waterpijp en gras. Daar komt dan twintig man op af, maar wij vonden het tof."

En hoe nu verder? Voor een band die amper een single'tje heeft uitgebracht, heeft Afterpartees al een indrukwekkend cv met Incubate, Into The Great Wide Open, Vampire Weekend, Le Guess Who? en Noorderslag. En dan is er ook nog de roddel dat er behoorlijk wat interesse is van platenmaatschappijen. "Als je het zo zegt, klinkt het redelijk imposant, hè? Komend jaar willen we ons debuutalbum uitbrengen, maar verder denken we niet echt over de toekomst na. Al die festivals zeggen de meeste mensen hier in Limburg geen hol. We zijn nu vooral blij met het vinyl, dat kan ik aan mijn oma geven. Dat heeft toch iets tastbaars, hè? Dat snapt ze tenminste."

Afterpartees speelt aanstaande zaterdag 30 november op het gratis toegankelijke middagprogramma Le Guess Who? en brengt dan First/Last uit via Kogar Records.