Hollandse Nieuwe 45 op de Luisterpaal

Met 18 verse maatjes met oog op Popronde, Le Guess Who? en Eurosonic Noorderslag

Tekst en samenstelling: Ingmar Griffioen ,

Voor kerstman en vorst in zicht komen vist 3voor12 nog wat Hollandse Nieuwe voor je op. Er kwam deze maanden weer veel muziek op ons af en dan kijken we ook nog met schuine, gretige ogen vooruit naar Le Guess Who? en Eurosonic Noorderslag, waar respectievelijk Hollandse Nieuwe en 3voor12 podia verrijzen. Hollandse Nieuwe podia krijg je nu trouwens wekelijks om de oren, want op de Popronde is het hele najaar gratis feest met talent. Het is kortom een wonder dat we het bij slechts 18 verse maatjes hebben gehouden. Ook vers aan de haak zitten de Hollandse Nieuwe artiesten van de maanden oktober en november: Town Of Saints en Wooden Saints. Hollandse Nieuwe 45 staat nu op de Luisterpaal en je vindt alle links in dit artikel.

Hollandse Nieuwe van de maand Wooden Saints telt liefst 10 muzikanten en herbergt leden uit o.a. Orlando, Uber Ich, GEM en Chris Kok en dus veel muziek. De veelzijdige popgroep presenteert woensdag het tweede album in een uitverkochte Paradiso-bovenzaal. Niet te verwarren met Town Of Saints, die opvallend Gronings-Finse combi. De drie folkrockers hebben net het sterke debuutalbum (op Snowstar) uit en touren door heel Europa.

Info over de rest van de bands in trackvolgorde:
Yuko Yuko
is een elektronische surprise met een Latijns tintje: een Nederlandse jongen met een psych dreampop-release op een Mexicaans label. Check die EP. Maydien is een Amsterdams soul-talent dat hard aan de weg timmert, met Ziggo Dome aftershows voor Jay-Z en Frank Ocean en met r&b plus hiphop, soul & jazz. Digitzz komt uit de Nouveau Riche entourage van Boaz en Polska, maar is meer van de zonnige feelgood hiphop. Hij bracht net een beste EP op TopNotch uit met producties van o.a. Soulsearchin. De Sluwe Vos is de inderdaad geslepen Robert Vosmeijer uit Deventer. Hij is vaste waarde op grote festvals (o.a. Welcome To The Future, Mysteryland en 5x ADE13), releaset ook op Engelse labels en draait daar ook.

Meer buitenlandse invloeden. Ditmaal uit Berlijn waar Michiel Flamman (o.a. Solo) zich naar een WOII bunker (Unterwelten) vernoemde en zijn donkere kanten vatte op een fraaie plaat. Die komt uit via Goomah music en de folky preview mag er zijn. Triphop en meer spannend spul uit Eindhoven/Helmond, waar Capcap...cap met de Shards EP laat horen aan een stapje toe te zijn. Lookapony is een van de acts die ons op Popronde Leiden omverspeelde. Niet zo gek als je die twee EP's met catchy Britpop en garagefurie erbij pakt. Cho is een hiphoptalent uit de gang rond Adje. Sloddervossig dus en de verwachting is dat hij met de Knock Knock 2 mixtape knalt en dan een EP dropt. Falco Benz kun je kennen uit Knobsticker, maakt veel meters als opener voor De Jeugd van Tegenwoordig en gaat na Clap Machines begin volgend jaar alweer een EP droppen op Magnetron Music. BoeBoe is een groot talent uit Flevoland waarvan we al aardig wat remixen mochten bewonderen. Deze EP op Basserk is zeer de moeite waard (net als de bijdrage van Sevdaliza) en er schijnt wat moois aan te komen.

Ook op Basserk, maar dan uit Nijmegen komt Levingtquatre, wiens Texas EP fijne remixen van o.a. FilosofischeStilte en BoeBoe herbergt. Van Skeef & Skeun is nog niet zoveel bekend, maar Geen fok komt hard uit Deventer koekstad met bijdragen van Sonko en Leezy. Simon Karolis dan, oftewel Arend Jan van der Scheer, die we kennen uit LPG en wiens plaat meer verdient. Het Amersfoortse Life's Too Short For Us (met een aantal door de gitaarwol geverfde leden) maakt de betere poppunk (Blink 182/NoFX). Check die EP! Nee dan The Kids' Crusade. Uit Utrecht, met leden van This Routine Is Hell en met de grofste klap op je muil van deze sampler. Willen we snel live zien. We sluiten af met Solitary Zebra: drie gasten en een meid met een mooi opgebouwde rocktrack, die als beste Drentse act zijn geselecteerd voor Eurosonic Noorderslag 2014.