#ESNS13: Tenement Kids is Nederlands beste gospelband

Utrechters zijn hete live-attractie

Tekst en foto's: Ingmar Griffioen ,

Dat Tenement Kids vroeger een punkrockband was, kun je je nu haast niet meer voorstellen. In De Oosterpoort staat een zevenkoppig live-monster dat rootsrock en folk maakt. Ze hebben een beer van een hammond-organist en twee achtergrondzangeressen. Alleen hun houding en speelstijl herinneren nog aan de punkrock van weleer.

GEZIEN
Tenement Kids, Noorderslag, Kelder, 12 januari 2013.

MUZIEK
Rootsrock en gospel uit Utrecht.

PLUS
De muziek van Tenement Kids heeft een gospelfeel, enerzijds door de krachtige, rauwe strot van zanger Gijs Wilbrink maar zeker ook door het dameskoortje dat de backing vocals doet. Daarbij wijst Wilbrink ook nog priemend naar de hemel, terwijl hij de predikant speelt. De dames leveren de "woohoo" erbij. Denk aan een Nederlandse Drive-By Truckers, Gaslight Anthem of Bruce Springsteen. Op de plaat, maar zeker ook live. Vanaf set-opener 'Bad Desire' (met Kings Of Leon-feel) is het raak. Nummers als het stomende, meeslepende 'All Night Train', 'Preoccupied' en de rocker 'The Ballad of Frederick W.' zitten nog beter in elkaar. Ook heel fijn is hoe slotnummer 'Wait Another Round' heerlijk wordt gerekt.

MIN
In het derde nummer komt een stoomboot voorbij, maar dat is dan ook het enige dat wat wezensvreemd overkomt. Verder kun je zonder veel fantasie heel veel Amerikaanse namen bedenken bij de muziek van het zevental. Ze beschikken niet echt over een onderscheidende eigen identiteit.

CONCLUSIE
Zet het in het najaar verschenen album eens op en durf dan te zeggen dat de metamorfose van punkband in gospelband niet geslaagd is. Wát een liveband, het enige dat ontbreekt is een roadhouse waar je je flessen tegen het kippengaas kan smijten.

CIJFER
8