#BKS13: Black Angels zijn vermakelijk maar simpel

Rauwe vintage rock is niet speciaal, maar goed genoeg voor de Stage 3

Clemens Lambermont ,

Ze hadden op Best Kept Secret makkelijk een stage in kunnen richten voor vintage rockbands die leunen op materiaal uit de 60’s en 70’s. Mozes And The Firstborn, Temples, en nu dus The Black Angels. Van de eerder genoemde bands zijn The Black Angels misschien nog wel het minst origineel, maar ze weten wel het publiek mee te krijgen.

CONCERT:
The Black Angels, Best Kept Secret, Stage 3, zondag 23 juni 2013
 
MUZIEK:
Amerikaanse vintage rock uit Texas. Kortom: heel veel 60’s en 70’s psychedelische invloeden, en toch klinkt het rauw. De band dankt zijn naam aan een nummer van Velvet Underground, maar dat is niet te horen. Wat wel opvalt zijn de invloeden van The Doors: de zanger klinkt verdacht veel als Jim Morrison. 

PLUS:
The Black Angels draaien al een tijdje mee, sinds 2004 om precies te zijn, en dat is te merken. Een festivalpubliek entertainen doen ze namelijk moeiteloos. In de brei van mellow psychedelica weten ze op de juiste momenten korte breaks in te bouwen die slechts bestaan uit ingetogen gitaar en drum. Vervolgens schreeuwt de frontman een keer in de microfoon en gaat alles los in een hoger tempo. Het is een trucje, maar wel eentje die goed werkt.  In het publiek is het springen geblazen en de band krijgt langzaamaan steeds meer plezier in het optreden.

MIN:
De band is vooral in het begin van de set redelijk ‘mat’. Op de momenten waarop de band niet in de hoogste versnelling speelt domineren eentonige gitaar en orgel klanken. Ook heeft de band enigszins last van het slecht afgemixte geluid waar de Stage 3 al het hele festival mee zit. Vooral bij de geïmproviseerde gitaarsolo’s klink het allemaal te hard en overstuurd.

CONCLUSIE:
The Black Angels is een formule band. Een orgeltje, gitaren op overdrive, galmende zang en beukende drums. Origineel is het niet meer, maar in het geval van The Black Angels werkt het wel. Meer is er misschien ook niet nodig als afsluiter op de Stage 3.
 
CIJFER:

7