Awakenings gaat vroeg in de middag al heerlijk los Awakenings gaat vroeg in de middag al heerlijk los

Peter van Hoesen, Noir en Joris Voorn

, Tekst en foto's: Marco Muhring

Awakenings gaat vroeg in de middag al heerlijk los

Peter van Hoesen, Noir en Joris Voorn

Tekst en foto's: Marco Muhring ,

Awakefest is los. Met 35.000 technofanaten op het terrein is het festival wederom uitverkocht. Waar Awakenings’ programmering vaak uitblinkt in de categorie spierballentechno (dit jaar zijn onder andere Len Faki, Oscar Mulero, Rush, Blawan, Dettmann en Klock en nog veel meer aanwezig), zijn er dit jaar relatief veel namen die opvallen op de line-up door een subtielere muzikale weg te bewandelen.

Waar vorig jaar voorzichtig een deep house-tent werd geïntroduceerd (met o.a David August, Robag Wruhme en Stimming op de programmering) is deze tent C dit jaar bezet door onder andere Extrawelt, Mathias Kaden en Noir. James Holden is na een jaar afwezigheid terug en Miss Kittin en Gesaffelstein brengen electro anno 2013 met een technorandje (of andersom, zoals u wilt). Muzikale kameleon Ben UFO staat in een stevige technotent, gesandwiched tussen Green Velvet en Speedy J; in een andere tent staat Modeselektor tussen Dave Clarke en Dettmann en Klock in. Genoeg krenten in de pap dus, dit jaar.

De in Berlijn wonende Belg Peter van Hoesen laat om 13:00 de bassen al lekker rollen in een nog akelig lege tent Y. Alhoewel Van Hoesen ons op Perceiver - zijn laatste plaat uit 2012 - vooral ongrijpbare ambient offbeat techno voorschotelde, kiest hij vandaag voor een wat directere aanpak. Hier geen droge kicks, maar bassdrums verscholen achter een dik tapijt white noise en ruis, met synthlijnen die je minutenlang lijken te achtervolgen, dan transformeren om pas na een paar minuten even weer opduiken. Naar het einde toe is de tent redelijk gevuld en gaan de vuisten voorzichtig voor het eerst de lucht in. Hier gaat het later vandaag pas echt gebeuren. Traditiegetrouw even langs Stage Z, waar aan het begin van de dag een halfvolle tent er al volledig voor gaat. Dit is de hardtechno tent: subtiliteiten worden hier zoveel mogelijk ontweken: rammen is het doel. En ook hier geldt: het zal in de loop van de dag hier alleen nog maar harder gaan.

Gelukkig is die niet zo fraaie Starclub van vorig jaar ingewisseld voor een stage van de nieuwe biersponsor. Dit nieuwe exemplaar is een stuk beter toegankelijk en, niet geheel onbelangrijk, onoverdekt. Wat perfect past bij een dj als de Deense Noir, die met zijn zomerse deephouse het veld vol heeft met jong publiek. De gemiddelde leeftijd zal hier ver onder de 30 liggen. In tegenstelling tot die stoïcijnse Van Hoesen windt de fotogenieke Noir het publiek met gemak om z’n vinger. Hij is dan wel die gebruinde strandtentvent met hanekam en duimring, met zijn muziek laat hij het veld soepel bewegen. Echt los zal het hier niet gaan, maar deze muziek is dan ook meer om op te zweven dan volle bak op te buffelen. FCL’s It’s You doet het natuurlijk goed, en als dan ook nog het zonnetje doorbreekt snap je dat deephouse hartstikke goed op Awakenings past en een welkome toevoeging is aan de programmering.

Waar de mainstage vorig jaar een soort UFO octopus was, is het dit jaar een vrij basic pakhuis met houten latjes. Over het opvallende carrièrepad dat Joris Voorn bewandelt, van Detroit techno via Sensation naar Awakenings mainstage, is al genoeg geschreven, dus dat laten we vandaag even achterwege. Zijn set is een van de best behapbare van de dag, en daarmee ook meteen breed gedragen. Maar laat je niet foppen door zijn orenschijnlijk ongecompliceerde techhouse: Voorn is de meester van het loopen en het is dan ook een genot om hem met behulp van een iPad drie, soms wel vier tracks in Traktor over elkaar heen te leggen alsof het niks is. Daarmee dwingt hij respect af als een van de vernuftigste dj's van het veld.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12