3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: The Kik 3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: The Kik

Springlevend is precies dat en vrolijk en zomers bovendien

, Ingmar Griffioen

3voor12 bespreekt 3voor12award genomineerde: The Kik

Springlevend is precies dat en vrolijk en zomers bovendien

Ingmar Griffioen ,

Dat was balen eind 2010 toen The Madd ermee stopte, toch je favoriete sixties beat-orkestje uit eigen land. Gelukkig schiep frontman Dave von Raven al snel een nieuwe beat-outfit en die ontwikkelde zich tot dé Nederlandstalige vertegenwoordiger van het bietgedachtegoed. The Kik werd ook al snel omarmd door Excelsior Recordings en daarbij ook nog eens door Top Notch. Eensgezind brachten ze deze lente het album Springlevend uit, meteen goed voor een 3voor12award-nominatie.

The Kik brengt in 2011 de single My Eyes Are Still Dry/Here's Hoping uit en er lijkt niet veel veranderd. Maar dan schakelt de band over op Nederlands als voertaal. Bij de eerste optredens van The Kik rijzen nog twijfels: dat Nederlands geeft de band wel een lullig tintje. Niets meer dan koudwatervrees zo blijkt. Nederlandstalig gaat het de mannen voor de wind, nog harder en meer dan met The Madd. Voor dit nieuwe tv-seizoen is The Kik gestrikt als de huisband van De Wereld Draait Door.

The Kik is natuurlijk meer dan de overal en in vele gedaanten zicht- en hoorbare Von Raven, die in onvervalst Rotterdams tot op Lowlands mag presenteren. Ook Arjan Spies van de Veenendaalse biet-broers Mark & The Spies, The Madd-bassist Marcel Groenewegen, oud Spades/Hooghwater-drummer Ries Doms en toetsenist Simon Keats zijn van de partij. De individuele ervaring en vele gezamenlijke podiummeters betalen zich niet alleen live uit: The Kik heeft er een puik rock 'n roll-plaatje mee op de band geslingerd.

En Springlevend is meer dan een sixties herhalingsoefening. Enerzijds is het een beregezellig, luchtig en zomers gitaarplaatje met teksten van een komische eenvoud: "De vlam staat in de pan, maar dat laat jou koud, zeg dat je van me houdt!" (uit Zeg Dat Je Van Me Houdt) en "Alles wat ik doe is flirten met de liefde, ik wentel me in eenzaamheid / Alles wat ik doe dat is flirten met de liefde, kon ik maar voor even bij een meisje zijn...voor altijd" (uit Even Voor Altijd). Grappig en aandoenlijk ja, ontwapenend ook, maar wel met een serieuze ondertoon. Waar hij met The Madd nog voornamelijk oude muziek coverde, laat Von Raven met The Kik horen dat hij ook wat te melden heeft. En ditmaal vaker in eigen composities, hoewel Springlevend met onder meer Cleopatra (oudje van collega-Nederbeaters Ernie Bender & the Robins) en Want Er Is Niemand (en nou ik) van Armand zeker ook covers telt.

Von Raven baseert ook regelmatig nummers op Anglo-Amerikaanse voorbeelden, maar er is meer aan de hand dan uit de klauwen gelopen retroliefde. Zoals een eigen identiteit, dankzij de Nederlands/Rotterdamse recht voor zijn raap teksten. En zoals lekker hoekig gitaarwerk in songs als inhaker Even Voor Altijd en continu catchy (samen)zang van de Rotterdams-Tilburgs-Veenendaalse combo. The Kik doet het ook op z'n Boudewijn de Groots of eigenlijk op z'n Armands, want de doorrookte protestzanger van weleer is met Lucky Fonz goed te horen in wat ooit zijn eigen debuutsingle was: Want Er Is Niemand (en nou ik). Het is geen protestlied, maar een hedonistische coming of age song met fijn Beatlesque orgeltje.

De Mersey-beat komt ook in de albumopener en titelsong nadrukkelijk naar voren, maar Springlevend heeft een duidelijke Kik-signatuur met de wrange doch ware uitsmijter: "Ben je voor hetzelfde geld morgen dood". Naast de hele prettige single Simone (probeer die bij de tweede draaibeurt maar eens niet mee te zingen!) heeft Verliefd Op Een Plaatje de meeste hitpotentie. Het is een heerlijke, swingende, licht gejaagde rock ' n roll-song: "Ik ben verliefd op een plaatje...vol vrouwelijk schoon." De heren kennen de wetten en veranderen daarna van spijs met de Beatlesque bijna-ballade Kom Terug Bij Mij. The Kik is Springlevend en dit album ook.

Springlevend van The Kik is genomineerd voor de 3voor12award, voor het beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. Het album is tijdelijk weer te beluisteren op
de speciale 3voor12award Luisterpaal. De uitreiking is donderdag 12 september in TrouwAmsterdam met optredens van onder andere... The Kik.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12