Lid Pussy Riot in hoger beroep voorwaardelijk vrijgesproken Lid Pussy Riot in hoger beroep voorwaardelijk vrijgesproken

Straffen andere twee leden niet gewijzigd

, Redactie 3voor12

Lid Pussy Riot in hoger beroep voorwaardelijk vrijgesproken

Straffen andere twee leden niet gewijzigd

Redactie 3voor12 ,

Eén van de leden van de veroordeelde Russische punkband Pussy Riot, Jekaterina Samoetsevitsj, is in hoger beroep voorwaardelijk vrijgesproken. Dat heeft de rechter in Moskou vandaag besloten, schrijft Russia Today. De straffen van de andere twee leden, Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina, blijven staan. Zij moeten twee jaar de cel in wegens 'hooliganisme'.

De bandleden van Pussy Riot werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp, waarop ze in hoger beroep gingen. Dat had vorige week moeten plaatsvinden, maar werd opgeschort omdat Samoetsevitsj overhoop lag met haar advocaat en geen verdediging meer had.

Ruud Bosgraaf, woordvoerder van Amnesty, is verheugd maar ook terughoudend over het nieuws. "Het is een beetje goed nieuws, want er zitten nog twee leden vast. Het is een halfslachtig vonnis en het is ook nog onduidelijk wat die voorwaardelijke vrijspraak precies inhoudt." De twee andere leden van Pussy Riot zouden eventueel naar het Europees Hof van de Mensenrechten kunnen gaan, dat hebben hun advocaten ook al aangekondigd te gaan doen, maar die procedures kunnen lang duren, aldus Bosgraaf.

Amnesty blijft actie voeren, want dat heeft volgens Bosgraaf wel effect. "Alle ophef om de zaak heen, zowel in Nederland als in het buitenland, leidt wel tot dat er iets gebeurt in de goede richting. We zijn niet tevreden, want we willen alle drie de leden vrij. Eén vrij is in ieder geval beter dan geen vrij." Amnesty heeft vandaag aan de Amsterdamse Westerkerk een spandoek opgehangen als protest tegen de veroordeling van Pussy Riot. Op het spandoek staat de tekst 'Pussy Riot het zwijgen opgelegd', met als onderkop 'Rusland schendt schaamteloos mensenrechten'.

Amnesty International startte half augustus in samenwerking met VPRO´s 3voor12, 3FM en Lowlands een handtekeningenactie om de vrouwen vrij te krijgen. De petitie leverde ruim 63.000 handtekeningen op, die 3voor12 Radio-dj Roosmarijn Reijmer, directeur van Amnesty International in Nederland Eduard Nazarski en Eric van Eerdenburg (Lowlandsdirecteur) begin september aan de Russische ambassadeur in Den Haag aanboden. In februari dit jaar trad de band op in een kerk in Moskou en beledigde daarmee gelovigen volgens de Russische justitie. Daarop werd de band gearresteerd en veroordeeld.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12