#LC12: Naar fast food reclames kijken met Ratking

Krachtige gebrachte raps niet minder appetijtelijk

Laurence Tanamal ,

Een ‘Ratking’ is de benaming voor de situatie waarin een groep zwarte ratten zo dicht op elkaar zitten dat hun staarten met elkaar in de knoop raken. Dit leidt tot een bloederige worsteling, verhongering, de dood en het verspreiden van plagen. Van dat het publiek op zo’n wijze met elkaar verstrikt zou raken was gelukkig geen sprake, de rap act speelt namelijk in een halflege zaal, maar wel vol overtuiging.

CONCERT
Ratking, London Calling, Amsterdam Paradiso, kleine zaal, 3 november 2012

MUZIEK
Ratking is een rapgroep uit ‘New Amsterdam’ zoals ze zelf tijdens de show zeggen, bestaande uit twee sampelaars/beatmakers en twee rappers. Deze rappers lijken haast tegengestelden van elkaar; de ene kijkt stoïcijns voor zich uit en staat nagenoeg de hele show stil, terwijl de kleinere van de twee, Wiki, hyperactief over het podium rondspringt. Wat vooral een handelsmerk van deze groep genoemd kan worden is de manier waarop hun beats in elkaar steken, deze is namelijk niet conventioneel te noemen. Zo wordt er meermaals een volzin verdraaid en geloopt, is een ritme soms ver te zoeken en echoën er duistere samples de zaal in.

PLUS
Vooral Wiki gooit zich er vol overtuiging in. Het podium lijkt te klein voor zijn gezwaai en gespring. Dat dit niet zijn eerste show is waar hij op zo’n drukke wijze zijn act opvoert is te zien aan de scheur bij de oksel van zijn trui. De rust die vervolgens gebracht wordt door zijn collega werkt balanserend. Luisterend naar de beats zijn er veel interessante details te horen. Er komt dan ook van alles voorbij, zelfs industriële geluiden. Het is te zien van wie het duistere gedeelte van de muziek komt, links achter staat een DJ volledig anoniem in zijn jas verstopt.

MIN
Qua beats wil de show nog wel eens wat eentonig worden, vaak bestaat een nummer uit maar één geloopte sample. De visuals die op het scherm achter hen afgespeeld werden – een vintage reclamespotje voor fastfood – brengen veel sfeer, maar na een half uur heb je al twintig keer dezelfde jongens een hap in zijn burger zien nemen. Meer materiaal, niet alleen qua beelden, maar ook qua variatie in beatgebruik is zeker wenselijk.

CONCLUSIE
Het is een goed jaar voor rap acts. Kendrick Lamar, Killer Mike, Aesop Rock, allemaal rappers die het experiment opzoeken. Ratking past prima tussen dit rijtje. Elk lid is in bezit van een grote dosis beat-, sample- en rapkwaliteiten en veel power, maar nu is het nog even zoeken naar een manier om het publiek beter bij de show te betrekken. Dat hun laatste twee nummers beter vielen omdat zij betere beats hadden zegt al genoeg. Eén ding werd in ieder geval duidelijk gemaakt deze avond, de drijvende kracht achter Ratking is rap king Wiki.

CIJFER:
7