#LC12: Exitmusic trekt donkere wolken aan

Actrice Palladino stoot theatrale klanken uit

Laurence Tanamal ,

Al bij het aanzien van de met effectenpedalen bezaaide podiumvloer weet je wat je kunt verwachten van Exitmusic: een ontoombare tsunami van geluid. Vorig jaar stond de band op precies dezelfde plek, maar nu hebben zij een extra wapenfeit: het album Passage. Een trage en donkere, dromerige popplaat die in tegenstelling tot hun debuut niet genegeerd wordt. En negeren is geen optie bij Exitmusic.

MUZIEK
Exitmusic is de band van Aleksa Palladino. Zij is op het grote scherm te zien bij Boardwalk Empire waar zij de rol speelt van Angela Darmody. Palladino is niet de zoveelste artiest die het op een zangcarrière gooit en het daarom redelijk op safe speelt; samen met Devon Church brengt zij met de band Exitmusic een met effecten dichtgeplamuurd geluid vol sierlijke drumpad-beats en theatrale synthesizers. Resultaat is een soort surrealistische donkere atmosfeer die visualisaties oproept van verdorde Amerikaanse plattenlanden.

PLUS
Het is een tegenstrijdig beeld: de onschuldig uitziende Palladino die zodra ze haar strot opentrekt de Apocalypse over zich afroept. Een donkere, wat maniakale vibrato verschuilt zich in haar stem alsof ze haar ziel aan de duivel heeft moeten verkopen voor een filmrol en nu in zijn dienst muziek moet maken. Church neemt de belangrijkste geluiden voor zijn rekening; afwisselend trekt hij met zijn gitaar bombastische muren op of zet hij een meedeinbare beat neer met zijn drumpad. Beginnend op een synthesizer wisselt ze na een aantal nummers haar instrument in voor een gitaar, waarmee ze haar droomvolle geluid extra kracht bijzet met snel echoënde noten. Voor het slotstuk duikt zij zelfs naar de grond om met een extra effectenbak haar vocalen elke hoek van de zaal door te draaien.

MIN
Voornamelijk in het begin was de bas zo broekwapperend hard dat deze alles overheerste. Je moet er ook wel tegen kunnen, de constante intensiteit die Palladino haar stem meegeeft. Voor wie niet continu overweldigd wil worden is een half uurtje Exitmusic al teveel.

CONCLUSIE
Exitmusic heeft heel veel: beweeglijkheid, bombasme, een gelaagde sound en een uniek wapen in de vorm van Palladino’s uitschietende zang. Soms is laatstgenoemde zelfs iets teveel van het goede. Met Passage hebben zij nu in ieder geval voldoende sterke liedjes (zoals het nummer Passage) om een aantrekkelijke show neer te zetten die gevuld is met variatie en afwijkende momenten. Nog geen seconde na het optreden is de band al nonchalant hun spullen aan het opruimen. De donkere wolken zijn meteen weggetrokken.

CIJFER:

7