Duitse ambient techno-producer Pete Namlook (52) overleden

"Namlook was de missing link tussen Duitse jaren '70-muziek en ambient"

Judith Laanen ,

De Duitse ambient techno-producer Peter Kuhlmann, die onder het pseudoniem Pete Namlook platen maakte, is vorige week woensdag 8 november op 52-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dat maakt het Amerikaanse forum van Discogs en de familie van Namlook aan danceblog Resident Advisor bekend. Vincent Koreman, artistiek leider van het Tilburgse Incubate festival, die met Namlook nog aan een project werkte, laat weten dat zijn dood "totaal onverwacht" komt.

Op de afgelopen editie van Incubate draaide Namlook nog zijn eerste set sinds elf jaar. Voor Namlook was het zelfs eenentwintig jaar geleden dat hij voor het laatst in Nederland was voor een optreden.

Vincent Koreman, artistiek leider van Incubate, laat weten in de aanloop naar het festival afgelopen september “redelijk actief contact” met de producer te hebben gehad, maar dat Namlooks overlijden “totaal onverwacht” is. Zeker omdat hij en mede-organisator Joost Heijthuijsen nog bezig waren met een project waarbij ze landelijke gebieden in beeld wilden brengen met Namlooks muziek. Heijthuijsen is momenteel voor een presentatie over de voortgang van het project in het Britse Kent, één van de gebieden waar ze aan het werk waren.

Koreman: “Ik kende hem redelijk goed. Ik heb hem voor Incubate benaderd en in de eerste instantie zag hij het niet zo zitten om weer op te treden, maar ik heb hem puur inhoudelijk weten over te halen. Na zijn optreden zei hij zelfs weer enthousiast te zijn geworden om live te gaan spelen. Hij zou naar Ibiza gaan om met Richie Hawtin op te treden. Dat komt er nu dus niet meer van.”

Het project gaat om het in kaart brengen van landelijke gebieden bij vier grote steden: Antwerpen, Tilburg, Kent en Frankfurt. Koreman: “Namlook woonde vlakbij Frankfurt en wilde dus graag meewerken aan het project. We wilden met Namlook het project verder uitbouwen naar een dvd met de beelden die we hebben geschoten. Zijn muziek is de missing link tussen de Duitse jaren ’70-muziek en ambient. Het past goed bij de beelden van de gebieden.” Wat er met de nog uit te brengen dvd gaat gebeuren, weet Koreman nog niet. “We hebben daar nog niet eens over nagedacht, maar we willen de dvd niet op deze manier uitbrengen.”

Namlook was ongelofelijk productief en bracht sinds zijn carrière in de jaren ’90 begon meer dan 130 albums uit. Hij werkte samen met o.a. Richie Hawtin, Uwe Schmidt (Atom Hart), Biosphere en Move D. Hij had ook een eigen platenlabel, FAX +49-69/450464, waarop hij meer dan 100 cd’s en albums uitbracht in het eerste jaar dat het bestond.