Nieuwe plaat, single en app voor Krause: een nieuw begin

Opnieuw vlammen na een periode van een burn-out

Laurence Tanamal ,

Electropopartieste Krause (Susanne Clermonts) heeft haar nieuwe album Tenderfoot bijna afgerond. De opvolger van haar debuut uit 2009, No Guts, No Glory, zal begin 2013 uitkomen bij het Amsterdamse Basserk Records. Na een moeilijke periode van een burn-out, maar ook van chips en haring zit ze momenteel middenin het productieproces. “Eindelijk, na drie jaar! Het heeft heel lang geduurd en het ging ook even mis, maar ik ben blij dat hij het tweede album er nu echt aan zit te komen”, aldus een enthousiaste Krause. 17 december verschijnt haar eerste single, Something Smells Fishy. Uniek binnen Nederland is dat de single samen uitkomt met een iPhone app waarmee je Krause en haar kat Jekkie door een zee van haring moet loodsen.

No Guts, No Glory was in zijn geheel geproduceerd door de Groningse beatbeukers Noisia, maar voor de ontwikkeling van Tenderfoot heeft Krause de handen ineen geslagen met een breed scala aan producers. Something Smells Fishy is geproduceerd door Sjam Sjamsoedin van Nobody Beats The Drum, van wie ze al jaren fan was en met wie ze ‘veel chips heeft gegeten en lol mee heeft gehad’. Onder meer Dem Slackers, Mason, RipTide en Fellow hebben hun bijdrage geleverd aan de overige producties, wat een gevarieerde plaat oplevert. “Allerlei stijlen komen voorbij, van hiphop, electro, en disco. Something Smells Fishy is eigenlijk nog de grootste uitschieter, die is veel meer punky.” Elke producer bracht zijn eigen ideeën en gezelligheid mee. “Ik heb veel van hen onlangs ontmoet, toen ik verhuisde naar Amsterdam. En dan leer je veel artiesten kennen tijdens het uitgaan en kom je echt in het wereldje terecht. Het was in ieder geval heel gezellig in de studio!”

Burn-out
De drie jaar tussen haar albums verliepen niet altijd even makkelijk. Anderhalf jaar geleden kreeg Krause namelijk te kampen met een burn-out. “Dat lag echt aan mezelf. Toen het eerste album uitkwam ging alles goed, maar toen ik aan mijn tweede begon te schrijven merkte ik dat de druk steeds groter en groter werd. Je krijgt van al die mogelijkheden die je tegenwoordig hebt zoveel prikkels. Op een gegeven moment ging mijn eigenwaarde ook afhangen van mijn muziek en kon ik dit niet meer los van elkaar zien.” Uiteindelijk wist zij zich los te maken van deze periode en begon zij langzaamaan weer nieuwe muziek te schrijven. “Tijdens dit proces heb ik mijzelf leren kennen, je moet op een geven moment weten wie je bent. Het is ook een artiest eigen natuurlijk, onzekerheid is er altijd. Je maakt toch iets waar je hart en ziel ingestopt is. En dan heb je iedereen nog die over je schrijft, die kunnen je maken of breken, en dat is soms best moeilijk.” Met Tenderfoot in aantocht heeft Krause haar energie en enthousiasme opnieuw gevonden. Haar zwaardere periode komt wel aan bod in de thematiek van haar album, veel nummers gaan over ‘het zijn van een artiest en het hunkeren naar iets’.

iPhone game in plaats van videoclip
De uitgave Something Smells Fishy, die gepland staat voor 17 december, gaat in plaats van met een videoclip gepaard met een multimediaal concept: een iPhone game die gratis te downloaden is via de App store. Dit spelletje, waarbij de single als soundtrack fungeert, is ontwikkeld door Zidiot, een Haagse creative studio. Door de iPhone te kantelen leid je Krause en haar kat Jekkie door de zee, op jacht naar haring. “Het is een hele leuke game, je kan ook zeepaardjes pakken en je moet allerlei zeebeesten ontwijken. Op een gegeven moment gaat het spel steeds sneller, waardoor de moeilijkheidsgraad stijgt.” Krause kwam op het idee voor deze app toen zij benaderd werd door Zidiot. Het idee om haring voor haar single en de app te gebruiken is een dikke knipoog. “Ik ben eens betrapt toen ik heel vies een haring aan het eten was op een festival. Bij De Wereld Draait Door lieten zie hier een filmpje van zien en toen is het helemaal uit de hand gelopen.”

Tenderfoot zal begin 2013 uitkomen bij Basserk Records, een Amsterdams label dat zich heeft gespecialiseerd in Nederlandse electro & bass.