Laura Jansen: "Moeilijk als vrouw achter Romney te staan"

Zangeres werkt in Londen aan nieuwe plaat

Atze de Vrieze ,

Amerika houdt zijn adem in. Aan het eind van de komende nacht hoopt het een nieuwe president te hebben. Roosmarijn belt vanavond met twee Nederlandse muzikanten met Amerikaans stemrecht: producer Martyn en zangeres Laura Jansen. Jansen: "Ik heb voor de tweede keer op Obama gestemd. Dat kan ik hier in en Nederlands programma gewoon hardop zeggen. Bij ons in de familie is de regel: we respecteren wat iedereen stemt, maar er wordt niet over gesproken."

Laura Jansen heeft een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder, en woont inmiddels alweer tien jaar in Los Angeles. Dat geeft haar alle recht om te stemmen. Dat deed Jansen vorige week al via een envelopje. "Ik zit momenteel in Londen, middenin de laatste voorbereidingen voor de nieuwe plaat. De opnames zijn eindelijk af, nu moeten we met alle zakenmannetjes praten wat ze ervan vinden. In het voorjaar komt ie uit. Ik heb net een stevige maaltijd op, ik ga zo naar de kroeg om naar de verkiezingen te kijken. Het wordt een lange nacht. De uitslag wordt om ongeveer drie uur verwacht."

De familie van Jansen zit gewoon nog in Amerika. Jansen zegt met ze mee te leven. "Ze zitten al acht dagen zonder stroom aan de oostkust", zegt ze. De stemmen in de familie Jansen zijn verdeeld. De oudere generatie is conservatiever en kiest voor Romney, Jansen zelf stemt op de Democraten. "Bij ons in de familie geldt de regel: je respecteert waar iedereen op stemt, maar je praat er niet over. In Amerika is je met de paplepel ingegoten dat je daar niet over praat. Het is te persoonlijk en levert vaak heftige gesprekken op. Ik merk dat ook als ik in de zuidelijke staten tour of iets over Obama op mijn Twitter of Facebook zet. Dat levert meteen oorlog op. Veel bands wil dat liever vermijden."

"Een stem op Obama is voor mij ook een stem tegen Romney. Ik vind hem als vrouw een heel moeilijke man om achter te staan. Abortus, planned parenthood, dat vind ik echt basisrechten voor vrouwen, en dan moet je niet bij Romney zijn. Obama moet zijn termijn afmaken om te doen wat hij beloofd heeft. Dat heeft hij nog niet gedaan."