Nederlands/Belgisch festival Vestrock genomineerd voor Europese prijs

Manager Gino Baart in 3voor12 Radio: “Wij hebben de kleine dingen die een festival mooi maken”

Laurence Tanamal ,

Woensdag 9 januari worden op Eurosonic/Noorderslag de European Festival Awards uitgereikt. Dit zijn de prijzen voor de beste festivals van 2012. Zo is Rock Werchter genomineerd voor beste grote festival en Pukkelpop voor de beste Europese line-up. Een onbekendere naam tussen de nominaties is Vestrock, die genomineerd is voor beste kleine festival. Kindervariant Vestrock Junior is genomineerd voor beste nieuwe festival. Roosmarijn Reijmer sprak in 3voor12 Radio met Gino Baart, de festivalmanager van Vestrock.

Vestrock is een festival in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) dat sinds 2010 wordt georganiseerd. Het festival richt zich op alternatieve muziek en dance, en staat in het teken van een vriendschappelijke ontmoeting tussen Nederland en België. Opvallend is dat de organisatie alleen maar uit vrijwilligers bestaat. Het festival is nog redelijk onbekend, merkte Roosmarijn op. Gino Baart: ”Dat snappen wij ook niet! Wij doen ons best. Misschien dat dit onze bekendheid wat kan vergroten."

Een plannetje met vrienden
Vestrock begon als een leuk plannetje dat hij maakte met vrienden. Baart: “Wij zijn zelf ook festivalgangers. Wij stonden in 2008 op een festival en toen ontstond het idee van ‘laten we het zelf eens een keer doen’. Wij wisten zelf ook wat wij goed vonden aan een festival, en wat wij beter wilden doen.”

Derde nominatie op rij
Zowel in 2010 en 2011 werd het festival al genomineerd voor de categorie beste kleine festival. “In 2010 hebben wij ons aangemeld bij de organisatie van de European Festival Awards en sindsdien zijn zij ons blijven volgen en zijn wij ook dit jaar op de nominatielijst gezet.” 9 januari wordt bekend gemaakt of Vestrock er dit jaar wel met de prijs vandoor gaat. “Ik hoop het van harte. Het zou een erkenning zijn voor ons harde werk en de kroon op het werk en de ambitie die wij in dit festival hebben gestoken.”

"De kleine dingen maken het festival mooi"
Als je kijkt naar de namen van voorgaande edities weet je wat je kunt verwachten voor line-up: “De headliners van vorig jaar waren Go back to the Zoo en the Subs, maar ook De Heideroosjes, Textures, Intergalactic Lovers en Blaudzun hebben op dit festival gestaan. In totaal zo’n 58 namen.” Wat maakt Vestrock nog meer zo leuk? “Het fesitval is klein en er is veel plaats op de hei. De gangbare richtlijn voor een festival is dat er een vierkante meter per drie bezoekers beschikbaar is, wij hebben één bezoeker per vierkante meter. Wij hebben normale voorzieningen, zoals doorspoeltoiletten en een apart hokje om luiers te verschonen voor de kinderen, zulke kleine dingen die het festival mooi maken. En er is een goede sfeer tussen Nederlanders en Belgen.”

Vestrock Junior wordt gehouden op 31 mei en Vestrock zelf op 1 juni.