Pinkpop 2012: Paul Kalkbrenner bouwt droomkastelen

Berliner Beatmeister betovert Landgraaf

Tomas Delsing ,

Dance en Pinkpop. Na de editie van vorig jaar stelde festivaldirecteur Jan Smeets op enigszins verontwaardigde toon dat Pinkpop 'nu eenmaal' een gitaarfestival was, en dat ook zou blijven. Toch is er wel ruimte voor elektronische klanken: gisteren mochten de Britten van Chase & Status het podium van de Converse Stage beklimmen, vanavond was de beurt aan Duitse technoheld Paul Kalkbrenner om als laatste het licht uit te doen.

CONCERT
Paul Kalkbrenner, Pinkpop Converse Stage, maandag 28 mei 2012

MUZIEK
Berliner technoheld van het eerste uur. Kalkbrenner is al meer dan vijftien jaar bezig in de Duitse hoofdstad, maar beleefde zijn doorbraak naar het grote publiek met 'Sky And Sand', de grote hit van de soundtrack bij techno-film Berlin Calling (2009), waarin hij ook de hoofdrol speelt. In die vijftien jaar heeft Kalkbrenner zijn sound uitgediept tot op de nanometer, zonder daarin radicale koerswijzigingen te hoeven maken: binnen het minimalistische en zo melodieuze geluid is immers genoeg te variëren. 'Selber' (2001) heeft een geheel eigen sound, maar zou toch prima op het laatste album Icke Wieder (2011) hebben gepast. Knap.

PLUS
Wat een timing! En wat een opbouw! Die dubstepjongens hebben het eigenlijk maar makkelijk zeg: als de drop komt gaat iedereen los. Als dat niet gebeurt was 'ie te zacht en maak je 'm de volgende keer gewoon harder. Punt. Een wereld van verschil met de set van vanavond: tracks worden vanaf de grond opgebouwd. Laagje voor laagje voor laagje wordt langzaamaan naar een climax gebouwd. Kalkbrenner staat als architect en bouwer van zijn steeds hoger wordende Jengatoren achter de decks: af en toe een blokje eraf, om er dan weer heel voorzichtig twee andere voor in de plaats te leggen. Met het groeien van de toren neemt ook de spanning toe: als die niet meer te houden is, volgt er altijd nog net één blokje, net één maat in de muziek meer dan je voor mogelijk had gehouden voordat het hele ding met een gigantische klap in elkaar dondert. Vanaf de eerste seconde (eigenlijk begint de ovatie zelfs al iets daarvoor) gaat Pinkpop hard op de Berliner Beatmeister.

MIN
Niet alles wat Kalkbrenner aanraakt, verandert spontaan in edelmetaal hoor. De set van vandaag kent drie duidelijk verschillende hoofdstukken: het eerste half uur is relatief kalm en open, maar vanaf het moment dat hit 'Sky And Sand' gedraaid wordt, gaat het roer om. Plattere tracks met een non-stop pompende beat halen iedere spanning uit de set, met als dieptepuntje de flinterdunne remix van Gary Jules' 'Mad World'. Duurt gelukkig allemaal niet lang, de toegift ('Aaron') is weer van grote klasse.

CONCLUSIE
Voor een gitarenfestival als Pinkpop staat de tent lekker vol, en niet alleen met verstokte gitaarfans die zich komen verwonderen over 'wat mensen daar nou aan vinden'. Geen zand- of luchtkastelen, hier staat een stevig bouwsel op de Limburgse lössgrond. Paul Kalkbrenner verdient en oogst vanavond in de Converse het hardste applaus van de dag.

CIJFER
8